020 24 44 829 info@bloomsite.nl

Correct kleurgebruik op een website draagt bij aan de overzichtelijkheid van de website. Het is belangrijk om goed na te denken over de kleuren die je in je website gebruikt. Het draagt bij aan de beleving van de bezoeker. Ook hebben de kleuren die gebruikt worden veel invloed op de bezoeker. Iedereen is anders en iedereen reageert anders op bepaalde kleuren dan andere. Correct kleurgebruik is dus ontzettend belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van de bezoeker.

Wij raden aan om op een website niet meer dan 1 basiskleur (hoofdkleur) te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat bezoekers niet overweldigd wordt door het kleurgebruik op een website. Het feit dat er 1 basiskleur is betekend echter niet dat er maar 1 kleur gebruikt kan worden. Buiten de hoofdkleur kun je ook nog een aantal accent en grijskleuren gebruiken.

Correct kleurgebruik die je gebruikt op een goede website zijn:

  • 1 hoofkleur
  • 1 oproep tot actie kleur
  • 1 of 2 grijstinten
  • 1 accentkleur van de hoofdkleur

Hoofdkleur:

Een hoofdkleur gebruik je onder andere voor achtergrondvlakken, titelkleuren, menu’s. Dit is echt de basiskleur van jouw website.

Oproep tot actie kleur:

Een oproep tot actie kleur gebruik je voor alle knoppen en linkjes in je website. Deze kleur staat vaak haaks tegenover je hoofdkleur. Dit zorgt ervoor dat deze extra opvalt.

Grijstinten:

Grijstinten gebruik je om onderschijt te maken tussen bepaalde blokken op je website, maar bijvoorbeeld ook als achtergrondkleur achter tekstblokken of voor je contactformulier invulvelden.

Accentkleur:

Een accentkleur is een ondersteunende kleur op je hoofdkleur. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor iconen of dergelijke subtiele opmaak stukken.

Zorg er dus voor dat je website bestaat uit de bovenstaande kleuren. Alleen op het moment dat je het overzichtelijk, modern en prettig gebruikt kun je ervoor kiezen om meer kleuren te gebruiken. Dit raden we alleen aan op het moment dat je ook echt weet hoe je deze kleuren moet inzetten.