Wat is nou de beste menupositie op je website? Er wordt de laatste jaren veel gespeeld met menuposities. Ondertussen zijn er ontzettend veel mogelijkheden, die er misschien mooi uitzien, maar veel verwarring oproepen bij bezoekers op je website. Het hoofdmenu, ook wel navigatiemenu genoemd, is voor de bezoeker van je website een soort wegwijzer.

Ten eerste is een menu heel erg belangrijk omdat het de bezoeker laat zien op welke pagina die zich nu bevindt en ten tweede zorgt het ervoor dat mensen gemakkelijk naar andere pagina’s kunnen navigeren. Om deze 2 zaken te bewerkstelligen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hierover zal ik straks wat meer uitleggen.

Als eerste is het handig om even een beeld te schetsen van alle mogelijkheden die er zijn. Een menu kan de volgende posities hebben:

  • bovenaan (links gecentreerd)
  • bovenaan (rechts gecentreerd)
  • bovenaan (in het midden gecentreerd)
  • linkerkant
  • rechterkant

Verder heb je ook nog menu’s die je uit kan klappen door op een icoon te klikken, zoals bijvoorbeeld het hamburgermenu (welke je vaak op de telefoon tegenkomt). Tegenwoordig zie je dit ook terugkomen op websites. Dit raad ik ten aller tijde af op desktop. Dit zorgt namelijk voor verwarring en onduidelijkheid bij de bezoeker.

Dat brengt mij bij het eerste belangrijke punt; duidelijkheid.
Het menu op een website moet duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn. Dit is essentieel. Ook is het zo dat mensen gewent zijn aan een bepaalde standaard. Op het moment dat ze dan op een website komen waar het afwijkt van de standaard, dan moeten ze zoeken naar het menu. Daarom is de beste menupositie bovenaan elke pagina.

Het tweede belangrijke punt is: vriendelijkheid
Een navigatiemenu moet vriendelijkheid zijn. Dit houd in dat het ten eerste niet bomvol moet staan, maar ook goed te lezen moet zijn. Plaats daarom niet teveel menuitems in het menu en zorg dat het duidelijk leesbaar is. Ook is het van belang dat het menu meescrollt met de pagina. Dit houd in dat zodra je naar beneden gaat op de pagina, het menu mee naar beneden gaat.

Het laatste belangrijke punt is: mobielvriendelijkheid
Op een mobiel wil je niet hetzelfde menu weergeven als op de desktop. Dit past namelijk ook nooit op het telefoonscherm. Daarom moet er op mobiel een andere menu worden weergegeven. Dit is belangrijk voor de gebruikservaring maar ook voor Google.

De beste menupositie is dus als volgt:

  • Bovenaan de pagina
  • Scrollt mee met de bezoeker
  • Is responsive voor mobiel en tablet