DNS-records, of Domain Name System-records, zijn gegevensvermeldingen in het DNS (Domain Name System) die informatie bevatten over een domeinnaam en hoe deze moet worden vertaald naar numerieke IP-adressen of andere soorten gegevens. DNS-records spelen een cruciale rol in het beheer van domeinnamen en de routing van internetverkeer. Elk DNS-record heeft een specifiek doel en bevat informatie die helpt bij het vertalen van domeinnamen naar de juiste IP-adressen of andere gerelateerde informatie.

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten DNS-records en hun functies:

  1. A-record (Address Record): Dit record koppelt een domeinnaam aan een IPv4-adres. Het wordt vaak gebruikt om webverkeer naar een specifieke webserver te leiden.
  2. AAAA-record (IPv6 Address Record): Dit is vergelijkbaar met een A-record, maar koppelt een domeinnaam aan een IPv6-adres, wat nodig is voor IPv6-compatibele internetdiensten.
  3. CNAME-record (Canonical Name Record): Een CNAME-record wijst een alias of subdomein toe aan een andere domeinnaam. Het wordt vaak gebruikt om verschillende namen naar hetzelfde IP-adres te verwijzen, zoals “www” naar het hoofddomein.
  4. MX-record (Mail Exchange Record): MX-records specificeren welke mailserver verantwoordelijk is voor het ontvangen van e-mail voor een domein. Ze zijn essentieel voor e-mailrouting.
  5. TXT-record (Text Record): TXT-records bevatten tekstuele informatie die aan een domein is gekoppeld. Ze worden vaak gebruikt voor DNS-beveiliging, zoals SPF- en DKIM-instellingen, maar kunnen ook algemene informatie bevatten.
  6. SRV-record (Service Record): SRV-records bieden informatie over services die beschikbaar zijn op een domein, zoals Voice over IP (VoIP) of instant messaging.
  7. NS-record (Name Server Record): NS-records wijzen naar de name servers die verantwoordelijk zijn voor het domein. Ze worden gebruikt om het DNS-beheer voor een domein aan te geven.
  8. PTR-record (Pointer Record): PTR-records worden gebruikt voor reverse DNS-lookups, waarbij IP-adressen worden omgezet in domeinnamen.
  9. SOA-record (Start of Authority Record): SOA-records bevatten belangrijke informatie over het domein, zoals de naam van de primaire name server en de e-mail van de beheerder.
  10. DNSSEC-record (DNS Security Extensions): Deze records bevatten cryptografische handtekeningen om de integriteit en authenticiteit van DNS-gegevens te verifiëren en te beveiligen.

DNS-records worden beheerd via het DNS-beheerpaneel van de domeinregistrar of DNS-hostingprovider. Het correct configureren van deze records is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat internetverkeer correct wordt gerouteerd naar de juiste servers en services, zoals webpagina’s, e-mail en andere internetdiensten.