020 24 44 829 info@bloomsite.nl

Een 404 pagina is een pagina waar mensen op komen op het moment dat ze naar een pagina gaan die niet (meer) bestaat. In principe is het een melding, vanuit de webserver, dat de pagina die mensen zoeken niet gevonden kan worden.

Hoe komen mijn bezoekers op een 404 pagina?

Er zijn 3 manieren voor een bezoeker om op deze pagina terecht te komen:

  • In de URL (website link) zit een typfout
    Dit kan natuurlijk gebruiken op het moment dat mensen zelf naar de pagina toegaan, maar kan ook zijn omdat de link waar mensen op klikken verkeerd getypt staat. Daarom raden wij altijd aan om URL’s te kopiëren op het moment dat je deze ergens deelt en niet zelf te typen.
  • De pagina bestaat niet (meer)
    Het kan zijn dat je een pagina van je website niet meer gebruikt en deze dus verwijderd. Hierdoor zal iemand op een 404 pagina terecht komen, zodra hij naar deze pagina probeert te gaan. Dit kan komen omdat de link misschien nog ergens te vinden is (Social Media, in een mail, etc). Ook kan het zijn doordat deze pagina nog te vinden is op Google. Zodra je een pagina verwijderd, is deze namelijk niet direct van Google af.
  • De link van de pagina is gewijzigd
    Het kan zijn dat de URL van deze pagina is aangepast. Dit gebeurd bijvoorbeeld als de categorie is aangepast, de pagina onder een andere hoofdpagina wordt gehangen of dit heb je handmatig gedaan. Als iemand dan nog de oude link heeft of deze via Google vindt, dan zal hij op een 404 pagina komen.

Het hebben van 404 pagina’s is ontzettend belangrijk, omdat je niet wilt dat mensen op een pagina komen, waar niks op staat. Zodra ze op een 404 pagina komen is het in elk geval duidelijk dat de website werkt en zien ze dat de pagina die ze zoeken, niet (meer) bestaat.

Een 404 melding voorkomen.

Het is goed om een 404 pagina te hebben ingesteld, maar het is niet ideaal op het moment dat een bezoeker hierop komt. De bezoeker komt dan niet op de pagina waar hij verwacht te komen, wat een negatieve ervaring is. Het beste wat je kunt doen, is zorgen dat deze oude, niet werkende links, worden doorgestuurd naar de juiste pagina/een andere pagina. Als je een pagina verwijderd of een link aanpast, zorg er dan direct voor dat je deze oude URL doorverwijst naar een andere pagina.

Dit is vooral goed voor Google, omdat Google bezoekers niet naar een 404 pagina wilt sturen.