020 24 44 829 info@bloomsite.nl

Alle afbeeldingen die je in je website gebruikt, beรฏnvloeden de laadtijd van je website. Het is heel erg belangrijk om afbeelding optimalisatie te gebruiken op je website. Hiermee zorg je ervoor dat alle afbeeldingen die je op je website gebruik, geoptimaliseerd zijn voor het internet.

Waarom afbeelding optimalisatie belangrijk is:

Er zijn een aantal verschillende afbeeldingen die je kunt gebruiken op je website; van jezelf, van je dienst/product, van de bedrijfslocatie en sfeerafbeeldingen. Deze afbeeldingen die kun je zelf maken, maar je kunt natuurlijk ook afbeeldingen downloaden van het internet. Vaak is het zo dat deze afbeeldingen erg groot zijn. Ik heb het dan niet over de grootte van de afbeelding in pixels, maar over de bestandsgrote in kb/mb. Hoe groter dit bestand is, hoe langer het duurt om deze afbeelding op de website te laden. Daarom is het dus belangrijk om aan afbeelding optimalisatie te doen.

Hoe optimaliseer ik mijn afbeeldingen voor het internet?

Afbeelding optimalisatie bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

  1. Plaats alleen JPG (JPEG) of PNG bestanden op je pagina’s
    Deze bestandstypes zijn het beste om te gebruiken op je website. Deze kun je het beste optimaliseren terwijl je de mooiste kwaliteit behoud.
  2. Maak de afbeelding op maat voor de locatie op je website
    De afbeelding op je website wordt in een bepaald formaat weergegeven. Dit is meestal niet de werkelijke grootte van de originele afbeelding. Het ligt een beetje aan de indeling van je website, maar het is goed om dit te onderzoeken. De afbeelding moet zo groot zijn als de maximale weergave die deze kan hebben. Hierbij moet je rekening houden bij de gemiddelde schermresolutie van desktopbeeldschermen. 21,08% van de Nederlanders gebruikt een beeldscherm met een resolutie van 1920x1080px en 17% gebruikt een beeldscherm met een resolutie van 1366x768px. Dit betekend dat een afbeelding die het volledige scherm in beslag neemt niet groter dan 1920x1080px hoeft te zijn. Op het moment dat je een afbeelding naast een stuk tekst plaatst, dan hoeft deze bijvoorbeeld niet 1920px breed te zijn.
    Afbeeldingen die groot zijn (in pixels) hebben ook automatisch een groter bestandsformaat. Zorg er dus voor dat de afbeeldingen niet groter zijn, dan maximaal nodig is. Om een afbeelding van formaat te wijzigen kun je Canva gebruiken. Wij gebruiken dit zelf ook en vinden dit erg fijn werken:
    https://www.canva.com/
  3. Optimaliseer het bestandsformaat van alle afbeeldingen die je gebruikt op je website
    Je hebt bepaalde tools die je kunt gebruiken om de bestandsgrote van je afbeeldingen te verkleinen. Op het moment dan je namelijk de grote van een afbeelding hebt bewerkt, dan is de bestandsgrote nog niet optimaal. Daarom raad ik aan om altijd je afbeeldingen nog even extra te optimaliseren voor het internet. De bestandsgrote van je afbeeldingen kun je met Compress aanpassen. Wij gebruiken deze zelf ook voor alle afbeeldingen en vinden deze erg goed werken:
    https://compresspng.com/

Tip:
Denk eraan dat je alle oude afbeeldingen uit je website haalt, nadat je de nieuwe geoptimaliseerde afbeeldingen in je website hebt geplaatst.