Javascript is net zoals HTML en css een programmeer taal die gebruikt wordt om websites interactief te maken. Je kunt dit gebruiken om dynamische webpagina’s te maken, maar je kunt deze ook voor andere interacties op je website gebruiken. Met alleen HTML en css kun je geen interacties op een website maken. Het zorgt ervoor dat er een bepaalde reactie aan een actie hangt. Dit wordt samen met HTML en css opgehaald van de server van de website en de browser, die de bezoeker gebruikt, zorgt ervoor dat dit wordt ingeladen en wordt weergegeven.

Toepassingen van Javascript

Er zijn verschillende interactieve elementen die je kunt maken op je website met javascript. Een voorbeeld hiervan is een submenu dat uitklapt, met een leuke animatie, op het moment dat je op een menuitem klikt. Nog een voorbeeld is bijvoorbeeld de instant search van Google. Op het moment dat je iets in Google aan het intypen bent, dan verschijnt er automatisch informatie zonder dat de pagina opnieuw moet laden. Hiervoor wordt dus ook javascript gebruikt.

Comprimeer het bestand

Alle javascriptcode die worden gebruikt op een website, worden op de server in een bestand opgeslagen. Het is belangrijk voor de laadtijd van je website om deze zo compact mogelijk te houden. Het is logisch, dat de persoon die hiermee aan het werk is, aantekeningen in het document zet en spaties/enters gebruikt om het zo overzichtelijk mogelijk te houden. Op het moment dat dit bestand dan wordt geüpload op de server, dan is het verstandig om deze gecomprimeerd op te slaan. Dit zorgt ervoor dat alle overbodige enters en spaties worden weggehaald en het bestand zo klein mogelijk is.

Samen met de verkleining van de HMTML en CSS kan dit voor goede snelheidsoptimalisaties zorgen, waar de bezoeker veel profijt van heeft. Dit is dus voor de gebruikerservaring en indirect dus ook voor zoekmachines zoals Google belangrijk.