020 24 44 829 info@bloomsite.nl

Een DNS-resolver, ook wel bekend als een DNS-client, is een essentieel onderdeel van het Domain Name System (DNS). Het is software of een functie binnen een netwerkapparaat (zoals een computer, smartphone, router of DNS-server) die verantwoordelijk is voor het vertalen van mensvriendelijke domeinnamen naar numerieke IP-adressen.

De belangrijkste functie van een DNS-resolver is om DNS-query’s uit te voeren wanneer een gebruiker een domeinnaam in een webbrowser invoert of een andere internetgerelateerde activiteit uitvoert waarbij domeinnamen betrokken zijn. Hier is hoe het proces over het algemeen werkt:

  1. Een gebruiker voert een domeinnaam in, zoals “www.example.com,” in een webbrowser in om een website te bezoeken.
  2. De webbrowser stuurt een DNS-query naar de DNS-resolver die is geconfigureerd op het apparaat of het netwerk.
  3. De DNS-resolver neemt de verantwoordelijkheid voor het vinden van het bijbehorende IP-adres voor “www.example.com.” Het controleert eerst zijn lokale cache om te zien of het het IP-adres al heeft opgeslagen van eerdere verzoeken. Als het IP-adres in de cache staat, wordt het direct teruggegeven aan de webbrowser.
  4. Als het IP-adres niet in de cache staat, begint de DNS-resolver het proces om de DNS-informatie op te halen. Het raadpleegt achtereenvolgens de lokale DNS-server van het netwerk (vaak beheerd door de internetprovider), root DNS-servers, authoritative DNS-servers en subdomein-DNS-servers totdat het het IP-adres van “www.example.com” vindt.
  5. De DNS-resolver ontvangt het IP-adres van “www.example.com” van de authoritative DNS-server en slaat dit op in zijn cache voor toekomstig gebruik.
  6. Het IP-adres wordt teruggestuurd naar de webbrowser, die nu het IP-adres gebruikt om de website “www.example.com” op te vragen en weer te geven.

Kortom, een DNS-resolver fungeert als een tussenpersoon tussen gebruikers en DNS-servers, waarbij het verantwoordelijk is voor het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen. Het versnelt ook de toegang tot websites door veelgebruikte DNS-informatie in zijn cache op te slaan, wat het DNS-vertalingsproces efficiënter maakt. DNS-resolvers zijn van cruciaal belang voor de werking van het internet omdat ze het mogelijk maken om domeinnamen te gebruiken in plaats van moeilijk te onthouden IP-adressen.