020 24 44 829 info@bloomsite.nl

Een CNAME-record, wat staat voor “Canonical Name Record” (Record met de kanonieke naam), is een type DNS-record dat wordt gebruikt om een alias of subdomeinnaam naar een andere domeinnaam te verwijzen. Het doel van een CNAME-record is om meerdere domeinnamen naar dezelfde fysieke locatie of server te laten verwijzen zonder dat je meerdere A-records hoeft te maken of bij te werken wanneer de IP-adressen veranderen.

Hier is een voorbeeld van hoe een CNAME-record werkt:

  1. Aliascreatie: Stel dat je een website hebt met het hoofddomein “example.com” en je wilt dat zowel “www.example.com” als “blog.example.com” naar dezelfde webserver verwijzen zonder extra configuraties. In plaats van twee aparte A-records te maken voor “www” en “blog” met hetzelfde IP-adres, kun je een CNAME-record gebruiken.
  2. CNAME-configuratie: Je maakt een CNAME-record voor “www.example.com” en stelt de waarde van dit record in op “example.com.” Dit vertelt de DNS dat “www.example.com” een alias is voor “example.com.”
  3. Verwijzing: Wanneer iemand “www.example.com” in een webbrowser invoert, wordt de DNS-query naar de naamserver gestuurd. De naamserver raadpleegt het CNAME-record en volgt de verwijzing naar “example.com.”
  4. Resultaat: De webbrowser wordt uiteindelijk doorverwezen naar dezelfde webserver als voor “example.com,” en de website wordt geladen.

Belangrijk om te weten:

– CNAME-records kunnen alleen worden gebruikt voor het maken van aliassen naar andere domeinnamen, niet naar IP-adressen.
– Het doel van een CNAME-record moet een geldige domeinnaam zijn en mag geen IP-adres zijn.
– Het gebruik van CNAME-records maakt het gemakkelijker om wijzigingen door te voeren omdat je alleen de verwijzingsdomeinnaam hoeft bij te werken in plaats van meerdere A-records als het IP-adres van de server verandert.

Het gebruik van CNAME-records is handig voor het maken van subdomein-aliassen, het verwijzen van externe services naar je domein, het configureren van load balancers en meer. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met CNAME-records, aangezien sommige DNS-configuraties beperkingen kunnen hebben met betrekking tot CNAME-verwijzingen en de root van een domein (zoals het gebruik van een CNAME voor het hoofddomein “example.com” zelf). Het is raadzaam om de documentatie van je DNS-provider te raadplegen voor specifieke richtlijnen en beperkingen met betrekking tot CNAME-records.