Een A-record, ook bekend als een “Address Record” of “IPv4 Address Record,” is een type DNS-record dat wordt gebruikt om een domeinnaam te koppelen aan een IPv4-adres. Het A-record is een van de meest fundamentele en vaak gebruikte DNS-records en speelt een cruciale rol in het vertalen van mensvriendelijke domeinnamen naar de numerieke IP-adressen die computers begrijpen.

Hier is hoe een A-record werkt:

  1. Domeinnaaminvoer: Een gebruiker voert een domeinnaam in, zoals “www.example.com,” in een webbrowser in om een website te bezoeken.
  2. DNS-query: De webbrowser, die fungeert als een DNS-client, stuurt een DNS-query naar de DNS-resolver om het IP-adres voor “www.example.com” op te halen.
  3. Aanvraag bij de DNS-server: De DNS-resolver raadpleegt DNS-servers om het IP-adres te vinden. Als het IP-adres van “www.example.com” niet in de lokale cache van de resolver staat, zal het doorgaan naar de authoritative DNS-server voor het betreffende domein (“example.com” in dit geval).
  4. A-record: De authoritative DNS-server bevat een A-record dat is ingesteld om “www.example.com” te koppelen aan een specifiek IPv4-adres, bijvoorbeeld “192.0.2.1.
  5. Terugkeer naar de DNS-client: De authoritative DNS-server stuurt het gevonden IPv4-adres terug naar de DNS-resolver.
  6. Verdere verwerking: De DNS-resolver geeft het IP-adres door aan de DNS-client (webbrowser), zodat deze de aanvraag naar het juiste IP-adres kan sturen.
  7. Verbinding: De webbrowser maakt nu verbinding met de webserver op het opgegeven IPv4-adres en haalt de gevraagde webpagina op om weer te geven aan de gebruiker.

Het A-record is van vitaal belang omdat het domeinnamen leesbaar maakt voor mensen en het mogelijk maakt om eenvoudig websites te bezoeken zonder de numerieke IP-adressen te hoeven onthouden. Elke keer dat je een website bezoekt, wordt achter de schermen een A-record-query uitgevoerd om het juiste IP-adres te verkrijgen, waardoor de webbrowser de gewenste webpagina kan vinden en weergeven.