020 24 44 829 info@bloomsite.nl

DNS staat voor “Domain Name System” (Domeinnaamsysteem) en is een fundamenteel systeem op internet dat wordt gebruikt om domeinnamen (zoals www.example.com) te vertalen naar numerieke IP-adressen (zoals 192.0.2.1) die computers begrijpen. DNS fungeert als een soort “telefoonboek” voor het internet, waardoor gebruikers eenvoudig webbronnen kunnen vinden zonder de noodzaak om IP-adressen te onthouden.

Hier is hoe DNS in grote lijnen werkt:

  1. Domeinnaam invoeren: Wanneer je een domeinnaam (bijvoorbeeld een URL zoals www.example.com) invoert in een webbrowser of een andere internettoepassing, moet je computer het bijbehorende IP-adres vinden om verbinding te kunnen maken met de webserver van die site.
  2. DNS-query: Je computer stuurt een DNS-query naar een DNS-resolver (ook wel DNS-client genoemd) om het IP-adres voor de opgegeven domeinnaam op te halen.
  3. Resolutieproces: De DNS-resolver begint met het vertalen van de domeinnaam naar een IP-adres. Het raadpleegt hiervoor verschillende DNS-servers, waaronder lokale cache, ISP (Internet Service Provider) DNS-servers, root DNS-servers, TLD (Top-Level Domain) DNS-servers en authoritative DNS-servers van het specifieke domein.
  4. IP-adres verkrijgen: Zodra de juiste authoritative DNS-server is geïdentificeerd, retourneert deze het IP-adres dat overeenkomt met de opgegeven domeinnaam naar de DNS-resolver.
  5. Websites bereiken: De DNS-resolver geeft het verkregen IP-adres door aan je computer, waardoor deze de webserver met dat IP-adres kan bereiken. Hierdoor kun je de gewenste website openen.

DNS is een onmisbaar onderdeel van het internet en maakt het internetgebruiksvriendelijk. Zonder DNS zouden we IP-adressen moeten onthouden om websites te bezoeken, wat buitengewoon onhandig zou zijn. DNS is ook van groot belang voor e-mailverkeer en andere internetdiensten, omdat het helpt bij het vinden van de juiste bestemming voor gegevensverkeer op basis van domeinnamen. Het is een gedistribueerd systeem met talloze DNS-servers over de hele wereld die samenwerken om de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen mogelijk te maken.

In 5 stappen meer bezoekers, klanten en omzet?!

Ontdek in deze gratis gids hoe jij jouw website winstgevend kunt maken, zodat hij aan de lopende band zorgt voor meer klanten.

You have Successfully Subscribed!