DNS staat voor “Domain Name System” (Domeinnaamsysteem) en is een fundamenteel systeem op internet dat wordt gebruikt om domeinnamen (zoals www.example.com) te vertalen naar numerieke IP-adressen (zoals 192.0.2.1) die computers begrijpen. DNS fungeert als een soort “telefoonboek” voor het internet, waardoor gebruikers eenvoudig webbronnen kunnen vinden zonder de noodzaak om IP-adressen te onthouden.

Hier is hoe DNS in grote lijnen werkt:

  1. Domeinnaam invoeren: Wanneer je een domeinnaam (bijvoorbeeld een URL zoals www.example.com) invoert in een webbrowser of een andere internettoepassing, moet je computer het bijbehorende IP-adres vinden om verbinding te kunnen maken met de webserver van die site.
  2. DNS-query: Je computer stuurt een DNS-query naar een DNS-resolver (ook wel DNS-client genoemd) om het IP-adres voor de opgegeven domeinnaam op te halen.
  3. Resolutieproces: De DNS-resolver begint met het vertalen van de domeinnaam naar een IP-adres. Het raadpleegt hiervoor verschillende DNS-servers, waaronder lokale cache, ISP (Internet Service Provider) DNS-servers, root DNS-servers, TLD (Top-Level Domain) DNS-servers en authoritative DNS-servers van het specifieke domein.
  4. IP-adres verkrijgen: Zodra de juiste authoritative DNS-server is geïdentificeerd, retourneert deze het IP-adres dat overeenkomt met de opgegeven domeinnaam naar de DNS-resolver.
  5. Websites bereiken: De DNS-resolver geeft het verkregen IP-adres door aan je computer, waardoor deze de webserver met dat IP-adres kan bereiken. Hierdoor kun je de gewenste website openen.

DNS is een onmisbaar onderdeel van het internet en maakt het internetgebruiksvriendelijk. Zonder DNS zouden we IP-adressen moeten onthouden om websites te bezoeken, wat buitengewoon onhandig zou zijn. DNS is ook van groot belang voor e-mailverkeer en andere internetdiensten, omdat het helpt bij het vinden van de juiste bestemming voor gegevensverkeer op basis van domeinnamen. Het is een gedistribueerd systeem met talloze DNS-servers over de hele wereld die samenwerken om de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen mogelijk te maken.