020 24 44 829 info@bloomsite.nl

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol en synchroniseert jouw email op de server met verschillende apparaten, zodat je altijd snel bij je mail kan.

Bij het opzetten van een email account krijg je de vraag: POP of IMAP? Als je verbijsterd naar je scherm hebt zitten staren, zullen we hier kort maar krachtig een eind maken aan de vraagtekens boven je hoofd.

IMAP is een systeem voor het synchroniseren van emails. IMAP houdt voor alle gebruikers van de server de mails bij in een mappenstructuur, die gelinkt wordt aan de ‘Postvak IN’ van de ontvanger. Eigenlijk wordt er direct op de mailserver gewerkt. Dit zorgt ervoor dat de ontvanger ten alle tijden bij zijn mail kan op verschillende apparaten. Dit is vooral fijn wanneer je vanaf verschillende locaties bij je mail wilt kunnen, of wanneer verschillende gebruikers toegang moeten hebben tot jouw mailaccount.

Met IMAP kan je mails openen, verwijderen, verplaatsen en sorteren zonder ze eerst te hoeven downloaden. Daarom werkt IMAP snel en efficiënt. Ook houdt de server de verzonden mails bij, zonder dat ze ruimte op je apparaat in beslag nemen. IMAP synchroniseert de email op jouw apparaat met de server.

Voordelen van IMAP:

  1. Jouw email is ten alle tijden toegankelijk op allerlei verschillende apparaten
  2. Mails worden pas gedownload na het openen, wat ruimte en tijd bespaart
  3. Je hoeft niet te wachten op het downloaden om de mail te kunnen lezen
  4. Je hoeft niet te wachten op het downloaden van bijlagen voor je deze kunt lezen
  5. IMAP kan ook offline gebruikt worden

Omdat de wereld steeds mobieler wordt, wordt IMAP steeds populairder tegenover tegenhanger POP. Terwijl POP populair blijft voor mensen die alleen toegang tot hun e-mail willen op een of twee apparaten met een trage internetverbinding, blijft IMAP de voorkeur behouden onder de bedrijvige mens van nu. Je kunt namelijk op vele verschillende apparaten (tegelijkertijd) op je mail.