020 24 44 829 info@bloomsite.nl

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het begrip ‘canonieke’ een term die van essentieel belang is voor het effectieve beheer van online content. Het heeft te maken met het aanwijzen van de voorkeursversie van een webpagina wanneer er vergelijkbare of duplicerende inhoud beschikbaar is op verschillende URL’s. Het doel van het canonieke concept is om zoekmachines te helpen begrijpen welke pagina de originele en meest relevante inhoud bevat, zodat dubbele inhoud of concurrentie tussen verschillende versies van een pagina wordt voorkomen.

Wanneer een website meerdere versies van dezelfde inhoud heeft, kan dit problemen veroorzaken voor SEO, aangezien zoekmachines mogelijk niet weten welke versie ze moeten weergeven in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot versnippering van paginawaarde en een lagere rangschikking in zoekresultaten. Hier komt het canonieke tagattribuut in beeld.

Het canonieke tagattribuut wordt ingevoegd in de HTML-code van een webpagina en wijst naar de voorkeursversie van die pagina. Dit vertelt zoekmachines welke URL als de originele inhoud moet worden beschouwd, ongeacht hoeveel andere vergelijkbare versies er beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld, als een website zowel de http- als de https-versie van een pagina heeft, kan het canonieke tagattribuut worden gebruikt om aan te geven welke versie als de primaire moet worden beschouwd.

Het belang van het canonieke concept strekt zich uit tot contentbeheerstrategieën, met name voor e-commerce websites met vergelijkbare productpagina’s, blogs met paginering of websites met meerdere taalversies. Het correct implementeren van canonieke tags helpt niet alleen zoekmachines om de juiste pagina’s te indexeren en weer te geven, maar het vermindert ook de kans op dubbele inhoud, wat gunstig is voor de algehele SEO-prestaties van de website.

Kortom, in SEO-termen verwijst ‘canonieke’ naar het strategische gebruik van canonieke tags om zoekmachines te begeleiden bij het bepalen van de originele en meest relevante versie van een webpagina. Het juiste gebruik van canonieke tags speelt een cruciale rol bij het optimaliseren van de websiteprestaties en het vermijden van problemen die verband houden met dubbele inhoud.

In 5 stappen meer bezoekers, klanten en omzet?!

Ontdek in deze gratis gids hoe jij jouw website winstgevend kunt maken, zodat hij aan de lopende band zorgt voor meer klanten.

You have Successfully Subscribed!