10 dingen om aan te denken als je een eigen praktijk start
Wanneer je een eigen praktijk start, zijn er tientallen vragen waar je mee loopt. Vragen over ondernemerschap, over marketing, over of je wel of geen vergoeding van de zorgverzekeraars wilt en nog veel meer. Als jij nu denkt; ‘Waar moet ik aan denken als ik een eigen praktijk start?’ dan zit je hier op de juiste plek.
In mijn vorige artikel Een een eigen praktijk starten als therapeut of coach beantwoord ik al een deel van deze vragen. Zo heb ik het daarin onder andere over het verschil tussen ondernemers en hobbyisten, over de doelgroep van jouw praktijk en waarom dit de belangrijkste en eerste stap moet zijn binnen jouw bedrijf, over wat de droom en missie voor jouw praktijk zijn en wat jou uniek maakt van die honderden concullega’s die jouw klanten ook prima van hun klachten af kunnen helpen.
In dit artikel ga ik het meer hebben over praktische zaken. Ik heb niet alle antwoorden voor je, maar zo heb je in ieder geval een overzicht waar je aan moet denken zodat je dit zelf kunt onderzoeken. Aangezien het 10 punten zijn, heb ik hier alvast de inhoudsopgave van alle onderdelen die we gaan behandelen. Je kunt op een onderwerp klikken wanneer je niet het hele artikel wilt lezen, maar gewoon een specifiek onderwerp wilt zien:
1. Hoe kies ik een naam voor mijn praktijk
2. Welk verdienmodel kies ik voor mijn praktijk
3. Hoe bied ik een goede dienst aan
4. Een begroting voor mijn praktijk
5. Een praktijk aan huis
6. Heb ik een modelovereenkomst nodig?
7. Pensioen opbouwen als therapeut of coach
8. Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)
9. Vergoed of niet vergoed
10. Medische Basiskennis of Psychosociale Basiskennis
11 Bonus tip
1. Hoe kies ik een naam voor mijn praktijk
Het kiezen van een naam voor jouw praktijk kan behoorlijk lastig zijn en vaak worden hierin termen gebruikt die iets te maken hebben met de methode die wordt toegepast. In principe zitten er geen eisen aan de naam van jouw praktijk, maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Bij de naam van jouw praktijk wil je daarnaast ook een bijpassende domeinnaam en hier zijn wel een paar dingen waar je over na wilt denken. Zoals Marguerite ook in ons artikel Hoe kies ik een goede domeinnaam beschrijft, wil je rekening houden met dat het makkelijk te schrijven en onthouden moet zijn.
Daarnaast kun je hippe woorden, straattaal of vakjargon beter vermijden tijdens het kiezen van een domeinnaam en zou ik dus ook doen bij het kiezen van de naam voor de praktijk. Deze woorden zijn vaak niet toekomstbestendig en waarschijnlijk over een paar jaar alweer uit de maatschappij verdwenen of de bezoeker weet niet hoe je het schrijft of kan het niet onthouden. Cijfers en streepjes kun je in principe gebruiken maar is niet perse aan te raden. De uitspraak van een cijfer kan bijvoorbeeld verwarring opleveren. Zoals een cijfer 0 die op een letter O lijkt. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld fit4you.nl, waarbij je altijd zal moeten vertellen dat de ‘for’ een 4 is. Niet echt praktisch dus.
Begin je start van jouw praktijk dus gelijk goed en kies een naam die voor jouw klanten ook werkt.
Wist je trouwens dat we een gratis startersgids hebben waarin we 30 onderwerpen behandelen waar je aan moet denk als je een eigen praktijk start? Je kunt hier de Eigen praktijk starten startersgids aanvragen en je krijgt er ook nog eens een stappenplan bij voor het aantrekken van je eerste cliënten!
2. Welk verdienmodel kies ik voor mijn praktijk
De meeste therapeuten en coaches die starten met hun eigen praktijk, gaan uurtje-factuurtje aan de slag. In de basis lijkt dit een goede oplossing, maar hier zitten enorm veel nadelen aan. Ten eerste is het niet schaalbaar, want de enige manier hoe jij meer omzet kunt krijgen is door meer uren te maken of jouw prijzen te verhogen. Daar zit natuurlijk een plafond aan. Daarnaast is het ook voor de cliënt niet eerlijk, want jij communiceert hiermee dat iemand potentieel in 1 sessie al van zijn klachten af is, terwijl dit in de basis niet zo zal zijn.
Het is dus veel interessanter om bijvoorbeeld te gaan werken met vaste trajecten waarin je mensen van begin tot eind begeleidt om een bepaald resultaat te behalen of om bijvoorbeeld een pakket aan te bieden van een aantal sessies. In dit laatste geval kun je kijken hoeveel sessies iemand gemiddeld nodig heeft om van zijn klacht af te komen en hier een pakket van maken. Het voordeel van deze twee voorbeelden is ook dat je de prijs kunt baseren op de waarde van het resultaat dat je met mensen gaan bereiken en dus niet meer vast zit aan een uurtarief.
Daarnaast is het in veel gevallen ook mogelijk om bijvoorbeeld te gaan werken met een abonnement, waardoor je wederkerend waarde kunt bieden en ook wederkerende inkomsten kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van extra online begeleiding waar mensen zelfstandig thuis mee aan de slag kunnen en hier maandelijks toegang tot krijgen.
3. Hoe bied ik een goede dienst aan
Het vorige punt lijkt misschien wel veel op deze, maar toch gaan we het over heel iets anders hebben. De meeste therapeuten en coaches die een eigen praktijk starten bieden de methode aan die zij geleerd hebben op school. Wanneer je echter op zoek gaat naar een loodgieter omdat je een lekkage hebt, maakt het je niet uit wat voor gereedschap hij gebruikt om dit op te lossen. Bij jouw cliënten geldt hetzelfde; jouw cliënten zijn op zoek naar een resultaat. Ze willen dat hun klachten worden opgelost, het maakt eigenlijk niet uit hoe.
Jij kunt dus een goede dienst aanbieden, door een dienst te maken die het resultaat biedt dat jouw cliënten zoeken. Daarin maakt het dus eigenlijk niet uit welke middelen je daarin gebruikt. Kijk dus eens naar wat het grootste resultaat is dat jij kunt bieden voor jouw doelgroep en maak daar een dienst van.
4. Een begroting voor mijn praktijk
Wanneer je start met jouw praktijk, is het verstandig om een begroting te maken van alle kosten waar je rekening mee moet houden. Waarschijnlijk zal je zelf wel al komen met dingen zoals de huur voor een praktijkruimte of de kosten voor een website. Er zijn echter ook een heleboel dingen waar je in eerste instantie niet zo snel bij stil zal staan.
Houd bijvoorbeeld direct vanaf het begin al in je budget rekening met de kosten voor een businesscoach of begroot bijvoorbeeld al €1000 per maand voor het (laten) opzetten van advertenties. Dit zorgt er namelijk voor dat je direct al groter gaat denken en jouw praktijk meer maakt dan alleen jezelf. Je bent wel zelfstandig ondernemer, maar waarschijnlijk heb je nog geen ervaring of kennis over hoe je succesvol kunt ondernemen. Je hoeft het dus niet allemaal zelf te doen.
5. Een praktijk aan huis
Waar moet je allemaal aan denken wanneer je een praktijk aan huis start? Mag je bijvoorbeeld zomaar jouw bedrijf aan huis uitoefenen van de gemeente of van de woningverhuur corporatie?
Het kan zijn dat je een een vergunning nodig hebt om je bedrijf uit te oefenen. Het is goed om dit uit te gaan zoeken en bijvoorbeeld ook te onderzoeken wat de voorwaarden en kosten zijn om die vergunning te krijgen.
Andere vragen waar je ook onderzoek naar kunt doen zijn dingen zoals of je zomaar een bord in de tuin mag plaatsen of bestickering op het raam mag plakken. De Kamer van Koophandel heeft een pagina waar in ieder geval al een aantal van deze vragen in worden behandeld, maar het kan dus ook goed zijn om voor jouw gemeente te onderzoeken wat hierin mogelijk is.
Op de bovenstaande pagina vermeld de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld dat het kan zijn dat je jouw bedrijf aan huis moet melden bij de gemeente. In sommige gemeenten is het ook nodig om een onttrekkingsvergunning aan te vragen. De gemeente geeft hiermee toestemming om de woning als bedrijfsruimte te gebruiken.
Wanneer het bedrijf aan huis niet in het bestemmingplan van het gebouw past, dan kan je in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning krijgen voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening. Het is ook mogelijk om de gemeente te vragen om het bestemmingsplan te wijzigen.
Doe dus eerst onderzoek naar de mogelijkheden voordat je zomaar de deur open zet.
6. Heb ik een modelovereenkomst nodig?
Een modelovereenkomst voor zelfstandig ondernemers vervangt sinds 1 mei 2016 de VAR-verklaring. Dit is een overeenkomst die aangeeft dat jij daadwerkelijk een zelfstandig ondernemer bent en niet eigenlijk in loondienst werkt. Doordat een modelovereenkomst is goedgekeurd door de Belastingdienst, biedt het opdrachtgevers van te voren zekerheid over de gevolgen van loonheffing. Eigenlijk is dit dus om te voorkomen dat ZZP’ers voor maar één opdrachtgever werken en eigenlijk dus medewerkers in loondienst zijn.
Aangezien jij doorgaans met een heleboel verschillende cliënten zal werken, heb je niet 1 grote opdrachtgever waarbij het lijkt alsof je in loondienst bent. In de meeste gevallen zal jij dus geen modelovereenkomst nodig hebben.
7. Pensioen opbouwen als therapeut of coach
De meeste therapeuten en coaches bouwen niet automatisch pensioen op. Zeker wanneer je zelfstandig ondernemer bent moet je hier doorgaans zelf iets voor regelen. Een pensioen opbouwen als zelfstandige ondernemer kun je doen door te sparen voor lijfrente, een oudedagsreserve te vormen of maandelijks zelf een bedrag opzij te zetten op een spaarrekening.
Je kunt er daarnaast natuurlijk ook voor kiezen om in de laatste jaren dat je werkt jouw praktijk zo te gaan inrichten dat je deze kunt gaan verkopen of je zou uiteindelijk jouw cliënten voor een bedrag door kunnen verwijzen naar een andere therapeut. Hier zou je dan ook een leuk bedrag uit kunnen halen voor jouw pensioen.
8. Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)
Op 1 januari 2022 treedt de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking. Deze wet heeft nieuwe toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders. Daardoor veranderen een aantal dingen voor startende therapeuten en kan het zijn dat jij te maken krijgt met een meldplicht.
Het hoofddoel van de toetredingsregels is een verbetering van de zorgkwaliteit. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hierop toezicht. Daarnaast zorgen de regels voor een betere bewustwording van startende therapeuten en coaches. Afhankelijk van jouw situatie kunnen er andere regels gelden om hiervoor gekwalificeerd te zijn, maar je moet in ieder geval werken met een klachtenregeling en een kwaliteitsysteem. Voor meer informatie over hoe dit voor jou in zijn werk gaat, kun je terecht op deze pagina van de overheid.
9. Vergoed of niet vergoed
Afhankelijk van wat voor dienst jij biedt, kun je ervoor kiezen om jouw diensten te laten vergoeden door de zorgverzekeraar. Dit klinkt in de basis heel aantrekkelijk, maar het is ook goed om stil te staan bij een aantal van de nadelen die hierbij komen kijken. Inmiddels werken wij al sinds 2014 met therapeuten (voor coaches is dit minder toepasselijk in de meeste gevallen) en daaruit zijn wat interessante inzichten naar boven gekomen.
Het eerste dat je moet weten is dat we van veel praktijkhouders horen dat wanneer ze vergoede diensten aanbieden, dat de cliënten vaak veel minder gemotiveerd zijn. Je kunt je namelijk voorstellen dat voor mensen die niet het volledige bedrag zelf moeten betalen, de beslissing om ervoor te gaan veel kleiner is. Verder heb je ook elk jaar een heleboel ‘shoppers’. Mensen die toch wat dingen in hun pakket hebben zitten en dan maar wat dingen gaan doen om dat budget op te maken. Dit zorgt natuurlijk ook voor een lagere motivatie om ergens echt voor te gaan. Er zijn nog meerdere nadelen, zoals bijvoorbeeld een heleboel regels waar je aan moet voldoen, maar het heeft natuurlijk ook voordelen. Wanneer jij je diensten wel laat vergoeden, dan kan dit natuurlijk ook zorgen voor meer cliënten. Wanneer jij het niet erg vindt dat niet iedereen er 100% voor wilt gaan, maar jij gewoon je sessies wilt doen, kan dit natuurlijk helpen bij het krijgen van meer aanvragen.
10. Medische Basiskennis of Psychosociale Basiskennis
Aansluitend bij mijn vorige punt; wanneer je jouw diensten vergoed wilt aanbieden, dan is een Medische Basiskennis (MBK) of Psychosociale basiskennis (PSBK) verplicht. Welke van de twee jij nodig hebt is afhankelijk van of je meer lichamelijk of meer geestelijk werkt. In sommige gevallen zijn beide zelfs nodig.
Naast die accreditatie voor de zorgverzekeraars kan het natuurlijk geen kwaad om kennis te hebben van alarmsymptomen die je mogelijk tegen komt bij cliënten in de praktijk. Een opleiding medische- of psychosociale basiskennis tilt het niveau in jouw praktijk direct naar een hoger niveau en zorgt ervoor dat jij jouw cliënten de zorg kunt bieden die ze verdienen. Als je nog op zoek bent naar een opleiding MBK of PSBK of nascholing nodig hebt, kijk dan eens hier voor meer informatie over opleidingsinstituut Con Amore.
11. Bonus tip
Aangezien jij het tot onderaan dit artikel hebt gered nog een bonus tip voor je; de meeste ondernemers die een eigen praktijk starten, hebben alleen kennis van hun vakgebied, maar geen ervaring in ondernemerschap, marketing of sales. Wanneer je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan ben jij in de eerste plaats een ondernemer en moet je een bedrijf gaan bouwen. Dat zullen jouw primaire werkzaamheden zijn.
Daarom is het goed om je gelijk goed voor te bereiden, zodat je niet de eerste jaren aan het aanmodderen bent. In onze 28 pagina dikke gratis startersgids behandelen we 30 punten waar je aan moet denken als je een eigen praktijk start. Wanneer je die hebt aangevraagd kun je alvast de eerste stappen zetten naar een succesvolle en winstgevende praktijk.
Vraag hier gratis de startersgids aan
Heel veel succes met jouw praktijk!
0 reacties