Pagina snelheid van een website geeft aan hoe lang het duurt voor de bezoeker van de pagina daadwerkelijk iets op zijn scherm te zien krijgt. Het is ontzettend belangrijk om de pagina snelheid van je website te optimaliseren, wil je beter gevonden worden.

Waarom is pagina snelheid belangrijk?

De laadtijd van de pagina’s op je website heeft veel invloed op de gebruikerservaring van je bezoekers. Dit is een van de redenen waarom het ook belangrijk is voor Google. Google wilt namelijk, dat wanneer iemand op een link klikt, hij zo snel mogelijk een pagina met waardevolle inhoud voor zich heeft. Daarom is het zo dat wanneer een pagina langzaam laadt, zoekmachines zoals Google dit afstraffen.

Daarnaast is het zo dat gebruikers niet anders gewend zijn. Wanneer een bezoeker lang moet wachten tot de pagina geladen is, bestaat er de kans dat de bezoeker weer weggaat. Dit is dubbel slecht voor je vindbaarheid, omdat je website langzaam laad en een bezoeker direct weer weggaat. Google ziet dit vervolgens als een bounce en wanneer je bounce percentage hoger wordt, zal dit je vindbaarheid negatief beïnvloeden.

Je pagina snelheid optimaliseren is voor deze 2 redenen dus ontzettend belangrijk. Zorg er daarom dus voor dat je pagina’s zo snel mogelijk laden. Dit kun je door ontzettend veel verschillende dingen doen, zoals onder andere je afbeeldingen optimaliseren voor het internet en de code van de pagina’s opschonen.

Laadtijd

Onder de 3 seconden is heel erg lang de norm geweest voor de laadtijd van een pagina, maar tegenwoordig is zelf dit al te lang. Sinds Google in 2018 websites is gaan afstraffen voor lange laadtijden is er een heleboel veranderd en ligt de norm veel hoger (of eigenlijk dus lager).
Daarom is het nu aan te raden om te streven naar een laadtijd van onder de 1 seconden.