020 24 44 829 info@bloomsite.nl
Home » Artikelen » Zoekmachine Optimalisatie » Google AI (SGE) en de vindbaarheid van jouw website

Google AI (SGE) en de vindbaarheid van jouw website

1 jun 2023

Google heeft op 10 mei aangekondigd dat ze van plan zijn om de zoekfunctie volledig te veranderen door AI-genererde antwoorden toe te voegen met de toevoeging van de “Search Generative Experience” (SGE). Op dezelfde dag waren er honderdduizenden professionals op het gebied van zoekmachine optimalisatie die even hun adem inhielden en wilden zien hoe dit eruit zou gaan zien.

In de presentatie die ze toen deden geeft Google een voorbeeld met een zoekopdracht naar wat beter is voor een gezin met kinderen onder de drie en een hond: Bryce Canyon of Arches (beide natuurparken in Amerika). Er is een AI-aangedreven snapshot dat je snel een overzicht geeft van het onderwerp. Hieruit blijkt dat beide parken geschikt zijn voor kinderen, maar dat Bryce Canyon meer opties heeft voor je harige vriend. De gebruiker krijgt zijn vraag beantwoord door de AI, er is geen noodzaak meer om websites te raadplegen. Zelfs als je toch websites wilt bekijken, zie je dat deze verder naar beneden zijn verschoven op de zoekresultatenpagina. “Is dit het einde van SEO”? Zijn de dagen van geld verdienen met het bouwen van websites geteld? In dit artikel ga ik dieper in op alles wat ik heb ontdekt over deze komende verandering en, nog belangrijker, wat wij in plaats daarvan gaan doen.

Er zijn vijf officiële verklaringen die we moeten doornemen. Allereerst is er een gedetailleerd PDF-bestand over de “Search Generative Experience” (SGE), dat is wat ze hun AI-integratie in Google noemen. Ten tweede is er de twee uur durende presentatie van Google I/O. Daarnaast is er een bericht over hoe zoekadvertenties door dit alles worden beïnvloed. Tot slot is er een marketingvideo die laat zien hoe alles eruit zal zien. Ik heb alles doorgenomen en zal het hier allemaal voor je uiteenzetten. Laten we beginnen met het slechte nieuws, want dit zal niet prettig zijn.

Dit is het stuk over AI in de pressentatie van Google:

Het hele punt van deze enorme nieuwsdump is dat ze SGE onthullen, waar je toegang toe kunt krijgen en ik zal je laten zien hoe dat werkt. Volgens Google is SGE een eerste stap in de transformatie van de zoekervaring met behulp van generatieve AI. Dit zijn de belangrijkste kenmerken: allereerst hebben we de AI-aangedreven snapshots, die bovenaan de zoekresultaten verschijnen. In de video hierboven en hieronder kun je zien hoe een gebruiker zoekt naar welke planeet het meest op de aarde lijkt, en ze krijgen hier hun antwoorden in het blauwe SGE-gedeelte. Dit is geweldig voor gebruikers, ze krijgen hun antwoord dat Mars en Venus vergelijkbaar zijn met de aarde, en waarom is dit slecht voor website-eigenaren? Waarom zou de gebruiker op dit punt nog naar een website moeten gaan? Ik veronderstel dat de drie artikelkoppelingen rechts bovenaan in het voorbeeld als de nieuwe top drie van Google worden beschouwd, maar nogmaals, waarom erop klikken?

De marketing video van Google over AI:

Ze geven nog een voorbeeld voor de zoekopdracht naar plannen voor een donkere slaapzaal. Dezelfde situatie. Verder hebben we de ‘verticale’ ervaringen, wat niet goed is voor affiliate marketeers die productrecensies schrijven. Kijk bijvoorbeeld naar een zoekopdracht naar een goede fiets voor een vijf mijl lange woon-werkafstand met heuvels. Dit kan een grote aankoop zijn, dus je wilt onderzoek doen. In het AI-snapshot zie je belangrijke overwegingen zoals motor en batterij voor het beklimmen van die heuvels, en vering voor een comfortabele rit. Direct daaronder zie je producten die aan de eisen voldoen, elk met afbeeldingen, beoordelingen, nuttige beschrijvingen en actuele prijzen. De gebruiker krijgt een antwoord, een lijst met fietsen waar je als review schrijver geen geld aan verdient omdat er geen bezoek aan jouw website is, geen klikken op jouw affiliate links. Natuurlijk heeft de AI waarschijnlijk geleerd hoe deze fietsen moeten worden gerangschikt door jouw productreview-inhoud te lezen, maar dit zijn allemaal links direct naar e-commerce winkels, niet naar de affiliate die de review heeft geschreven.

We hebben ook de conversatiemodus, wat het antwoord van Google is op ChatGPT. Deze zal onthouden waar je het over hebt, zodat je je zoekopdracht kunt verfijnen met eenvoudige vervolgvragen. In dit geval wil je misschien een vervolgvraag stellen over e-bikes, dus je zoekt er een in je favoriete kleur rood, zonder terug te hoeven gaan naar het begin. Google Search begrijpt je volledige bedoeling en dat je specifiek op zoek bent naar e-bikes in het rood, geschikt voor een vijf mijl lange woon-werkafstand met heuvels.

Zoals je duidelijk kunt zien, gaat er veel veranderen en niet ten goede voor website-eigenaren. Is SEO nog steeds een rendabele manier om geld te verdienen als ons verkeer wordt opgeslokt door AI?

Om te beginnen is het niet allemaal zo slecht als het lijkt, er zijn veel positieve punten te ontdekken. Ten eerste zullen websites nog steeds veel verkeer ontvangen. Ik weet dat sommige van de AI-snapshots er niet veelbelovend uitzien, maar de drie websitekoppelingen aan de rechterkant en de andere koppelingen die naar beneden zijn geschoven, zijn er nog steeds. Bovendien laten andere AI-snapshots websitekoppelingen zien, prominent in beeld, zoals bijvoorbeeld bij een zoekopdracht naar restaurantaanbevelingen.

Google weet dat ze websites verkeer moeten blijven sturen om drie belangrijke redenen. Ten eerste, als websites stoppen met het produceren van inhoud omdat ze geen verkeer meer ontvangen, wat leert de AI er dan nog van? Het zou een vrij onmachtige AI zijn als het zichzelf niet meer fatsoenlijk kon trainen. Ten tweede; Google weet dat mensen de voorkeur geven aan inhoud die door mensen is geschreven. Zoeken blijft het startpunt voor wat het web zo bijzonder maakt: een scala aan inhoud, van uitgevers tot makers, bedrijven en zelfs mensen zoals jij en ik. Zo kun je aanbevelingen van experts bekijken en leren van authentieke ervaringen uit de eerste hand. Want zelfs in een wereld waar AI inzichten kan bieden, weten we dat mensen altijd de mening van andere mensen zullen waarderen, en een bloeiend web is essentieel voor dat alles. Google herhalen deze boodschap nog drie keer als je hun publicatieberichten doorzoekt. Bijvoorbeeld, met SGE krijgen gebruikers snel een overzicht van het onderwerp met links naar relevante resultaten om verder te verkennen, of dat de AI-snapshots een startpunt zijn van waaruit mensen een breed scala aan inhoud en perspectieven op het web kunnen verkennen, of dat mensen inzichten van anderen willen horen om hun beslissingen te helpen informeren, en daarom zijn deze nieuwe ervaringen ontworpen om de aandacht te vestigen op en te sturen naar inhoud op het web.

Een uitstekend voorbeeld van mensen die de voorkeur geven aan menselijke inhoud boven AI-inhoud is het lezen van beoordelingen. Ga je echt je familievakantie naar Tokio boeken in plaats van Frankrijk, omdat een AI die niet reist je dat heeft verteld? Ga je echt supplementen nemen die worden aanbevolen door een AI die zelfs niet sport? Natuurlijk niet. Mensen willen inhoud lezen, vooral inhoud die aankoopbeslissingen betreft, geschreven door auteurs met ervaring. En Google weet dit uiteraard, anders zouden ze geen zeven updates van het algoritme voor productbeoordelingen hebben uitgebracht en een complete richtlijnendocumentatie over dit onderwerp hebben gemaakt. Het is niet logisch om van de daken te schreeuwen dat beoordelingsinhoud “geschreven moet worden door experts of enthousiastelingen die het onderwerp goed kennen”, om vervolgens te zeggen dat ze eigenlijk experts in AI bedoelden.

De derde en belangrijkste reden waarom websites verkeer blijven ontvangen, is geld. Google haalt 58 procent van zijn jaarlijkse inkomsten, dat is 162 miljard dollar, uit advertenties in de zoekresultaten. Dit is hoe Google er momenteel uitziet. Een grote reden waarom ze 162 miljard dollar hieruit halen, is omdat bedrijven betalen om hun websites bovenaan Google te plaatsen. Ze zullen niet zoveel betalen om onderaan de pagina te worden geplaatst onder enkele AI-antwoorden. Bovendien komt nog eens 11 procent van hun jaarlijkse inkomsten, een bescheiden bedrag van 32,7 miljard dollar, uit advertenties in het Google Display Netwerk. Dit zijn advertenties waarop je kunt klikken, en je kunt erop klikken omdat je erop wilt klikken. Bedrijven willen deze advertenties niet aan jou tonen omdat ze goede doelen steunen, ze willen dat jij koopt wat zij aanbieden. Google is een bedrijf dat winst moet maken, en om dat te doen, moet het geld verdienen met het tonen van advertenties op websites.

Een ander positief punt is dat Google zich richt op de integratie van AI-aangedreven antwoorden, niet op de volledige vervanging van organische zoekresultaten. Ze willen gebruikers snel en relevante informatie bieden, maar ze erkennen nog steeds het belang van de diversiteit en diepgang van de inhoud die op websites beschikbaar is. Er zal altijd een behoefte zijn aan diepgaande artikelen, gedetailleerde productrecensies, expertadvies en meningen van mensen met ervaring. Google begrijpt dit en zal blijven werken aan het verbeteren van de zoekervaring voor gebruikers zonder de waarde van organische zoekresultaten te ondermijnen.

Wat betreft SEO, het zal nog steeds van groot belang zijn, maar het kan enigszins veranderen. In plaats van je uitsluitend te richten op het optimaliseren van je inhoud voor zoekmachines, moet je nu ook rekening houden met de AI-aangedreven snapshots en verticale ervaringen die bovenaan de zoekresultatenpagina verschijnen. Je kunt proberen te begrijpen hoe de AI werkt en wat voor soort antwoorden het genereert, zodat je je inhoud hierop kunt afstemmen. Bovendien is het nog steeds van belang om hoogwaardige, relevante en informatieve inhoud te produceren die gebruikers aanspreekt en waarde biedt. Mensen zullen altijd op zoek zijn naar unieke perspectieven, expertadvies en diepgaande informatie, dus zorg ervoor dat je dat kunt bieden.

Daarnaast kun je overwegen om je te richten op andere kanalen en strategieën om verkeer naar je website te genereren. Denk aan sociale media marketing, e-mailmarketing, influencer marketing, samenwerkingen met andere websites en meer. Diversifieer je aanwezigheid online en bouw een solide merk dat mensen aantrekt, zodat ze rechtstreeks naar jouw website komen, zelfs als ze antwoorden van AI hebben gekregen.

Kortom, hoewel de integratie van AI-generatie in Google-zoekresultaten enkele uitdagingen met zich meebrengt voor website-eigenaren, betekent dit niet het einde van SEO of de mogelijkheid om geld te verdienen met websites. Er zullen nog steeds kansen zijn om verkeer te genereren en waarde te bieden aan gebruikers. Het is belangrijk om flexibel te blijven, je strategie aan te passen en te blijven investeren in hoogwaardige inhoud en marketinginspanningen.

Ik hoop dat dit je een beter inzicht heeft gegeven in de aankomende veranderingen in de Google-zoekervaring en hoe je kunt omgaan met deze evolutie.

Hoe waardevol was dit artikel voor je?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht beoordeelt.

We willen dit artikel zo goed mogelijk maken.

Wat zouden we hieraan kunnen verbeteren?

Gerelateerde artikelen

Beter gevonden worden op Google: 6 krachtige SEO strategieën

Beter gevonden worden op Google: 6 krachtige SEO strategieën

Wil jij beter gewonden worden op Google, maar weet je niet goed hoe je dat kunt bereiken? In dit artikel ga ik je vertellen hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw website beter gevonden gaat worden op Google. Ik deel 6 onwijs krachtige strategieën die iedereen kan toepassen, die ervoor kunnen zorgen dat jouw website gevonden gaat worden.

Lees meer
Je website beter vindbaar maken (gratis)

Je website beter vindbaar maken (gratis)

Je website beter vindbaar maken op zoekmachines zoals Google wordt vaak gezien als iets ingewikkelds, tijdrovends en ontzettend duurs. Toch is het mogelijk om gratis en zonder al teveel moeite jouw website hoog te laten scoren in de zoekresultaten.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer bezoekers, klanten en omzet?!

Ontdek in deze gratis gids hoe jij jouw website winstgevend kunt maken, zodat hij aan de lopende band zorgt voor meer klanten.

You have Successfully Subscribed!