020 24 44 829 info@bloomsite.nl
Home » Artikelen » Succesvolle praktijk » Belemmerende Overtuigingen en de invloed op jouw ondernemersdroom

Belemmerende Overtuigingen en de invloed op jouw ondernemersdroom

27 mei 2023

Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastzit in je ondernemersreis? Dat je niet de vooruitgang boekt die je voor ogen had? Misschien worden jouw ambities gehinderd door belemmerende overtuigingen die je onbewust tegenhouden. In dit artikel bespreken we 10 veelvoorkomende belemmerende overtuigingen die jouw ondernemersdroom in de weg kunnen staan. Door deze obstakels te herkennen en aan te pakken, kun je de weg vrijmaken voor succes en groei.

Belemmerende Overtuiging 1: “Ik ben niet goed genoeg”

De overtuiging dat je niet goed genoeg bent, kan een enorme impact hebben op je zelfvertrouwen als ondernemer. Het kan je ervan weerhouden om risico’s te nemen en nieuwe kansen te grijpen. Maar hier is het geheim: niemand is perfect, en je hoeft niet perfect te zijn om succesvol te zijn. Het gaat erom dat je jezelf de ruimte geeft om te groeien en te leren van eventuele fouten. Om deze belemmerende overtuiging te overwinnen, moet je jezelf herinneren aan je sterke punten en successen tot nu toe. Focus op je groeipotentieel en wees niet te streng voor jezelf.

Belemmerende Overtuiging 2: “Ik ben te oud/jong”

Leeftijd is slechts een getal en mag geen obstakel vormen voor je ondernemersdroom. Ongeacht of je jong of oud bent, heb je waardevolle ervaringen en unieke perspectieven die je kunt inzetten in je onderneming. Ondernemerssucces kent geen leeftijdsgrens. Kijk naar succesverhalen van ondernemers in verschillende leeftijdscategorieën en laat je inspireren. Je leeftijd is een troef, geen belemmering.

Belemmerende Overtuiging 3: “Ik heb niet genoeg geld”

Geld kan zeker een belangrijke rol spelen in het opstarten en laten groeien van een onderneming, maar het is niet de enige factor die bepaalt of je succesvol zult zijn. Er zijn talloze voorbeelden van ondernemers die met weinig of geen startkapitaal zijn begonnen en toch succes hebben behaald. Creativiteit, doorzettingsvermogen en het vermogen om middelen effectief te gebruiken, kunnen je helpen om financiële obstakels te overwinnen. Wees proactief in het zoeken naar alternatieve financieringsmogelijkheden en leer efficiënt omgaan met je beschikbare middelen.

Belemmerende Overtuiging 4: “Ik ben bang om te falen”

Angst voor falen is een van de meest voorkomende belemmerende overtuigingen die ondernemers ervaren. Het is begrijpelijk dat je bang bent voor mislukking, maar het is belangrijk om te realiseren dat fouten en tegenslagen onvermijdelijk zijn op het pad naar succes. In plaats van je te laten verlammen door angst, omarm falen als een kans om te leren en te groeien. Leer van je fouten, pas je strategieën aan en blijf veerkrachtig. Het overwinnen van deze belemmerende overtuiging opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en succesvol ondernemerschap.

Belemmerende Overtuiging 5: “Ik heb geen tijd”

Het gevoel van een gebrek aan tijd is een veelvoorkomend struikelblok voor ondernemers. Het effectief beheren van je tijd is essentieel om je ondernemersdroom te verwezenlijken. Het begint met het stellen van duidelijke doelen en prioriteiten. Identificeer de activiteiten die de meeste waarde toevoegen aan je onderneming en focus daarop. Daarnaast kun je delegeren, automatiseren en efficiënter werken om kostbare tijd vrij te maken. Maak gebruik van tools en technologieën die je helpen bij het stroomlijnen van je werkprocessen.

Belemmerende Overtuiging 6: “Ik heb geen uniek idee”

Het gevoel hebben dat je geen uniek idee hebt, kan demotiverend zijn. Maar onthoud dat originaliteit niet de enige sleutel tot succes is. Succesvolle ondernemingen zijn gebaseerd op het leveren van waarde aan klanten, het oplossen van problemen en het vervullen van behoeften. Focus op het identificeren van een specifieke doelgroep en begrijp hun uitdagingen en behoeften. Breng verbeteringen aan bestaande ideeën en maak ze beter, efficiënter of gebruiksvriendelijker. Het draait allemaal om het bieden van unieke waarde, zelfs als het idee niet volledig nieuw lijkt.

Belemmerende Overtuiging 7: “Ik kan het niet alleen”

Ondernemen kan soms een eenzame weg lijken, maar dat betekent niet dat je het allemaal alleen moet doen. Het opbouwen van een sterk netwerk en het omringen van jezelf met gelijkgestemde mensen is cruciaal. Zoek mentoren, sluit je aan bij ondernemersgemeenschappen en zoek ondersteuning bij professionals met verschillende vaardigheden. Samenwerken met anderen kan nieuwe kansen creëren, inspiratie bieden en je helpen groeien als ondernemer.

Belemmerende Overtuiging 8: “Ik ben niet klaar”

Het wachten op het juiste moment kan een valkuil zijn voor ondernemers. Er is nooit een perfect moment om te beginnen. Je zult altijd nieuwe dingen moeten leren en jezelf moeten ontwikkelen terwijl je onderweg bent. Durf uit je comfortzone te stappen en actie te ondernemen. Leer door te doen en pas je strategieën aan naarmate je groeit. Het belangrijkste is om in beweging te komen en vooruitgang te boeken.

Belemmerende Overtuiging 9: “Ik ben te druk”

Het gevoel hebben dat je te druk bent, kan je ondernemersdroom in de weg staan. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en persoonlijk leven, maar realiseer je dat het prioriteren van je onderneming essentieel is voor groei. Neem de tijd om je agenda te analyseren en bepaal welke taken essentieel zijn en welke kunnen worden gedelegeerd of geëlimineerd. Efficiëntie en effectief timemanagement zijn cruciaal om ruimte te maken voor je ondernemersambities.

Belemmerende Overtuiging 10: “Ik heb geen ervaring”

Het gebrek aan ervaring kan ontmoedigend lijken, maar onthoud dat ervaring kan worden opgebouwd. Begin met kleine stappen en doe ervaring op terwijl je groeit. Vertrouw op je capaciteiten en wees bereid om te leren en jezelf te verbeteren. Ondernemerschap gaat hand in hand met voortdurende groei en ontwikkeling. Door jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen en kansen, kun je je ondernemersdroom verwezenlijken.

Conclusie

Het overwinnen van belemmerende overtuigingen is essentieel om je ondernemersdroom te realiseren. Door deze obstakels te herkennen en aan te pakken, kun je jezelf bevrijden van beperkingen en de weg vrijmaken voor succes en groei. Onthoud dat elke succesvolle ondernemer ooit in jouw schoenen heeft gestaan. Ze hebben echter besloten om hun angsten te overwinnen, te leren van hun fouten en door te zetten. Wees vastberaden, vertrouw op jezelf en neem de eerste stap naar het verwezenlijken van jouw ondernemersdroom.

 

Veelgestelde vragen

 • Wat als ik meerdere belemmerende overtuigingen heb?
  Als je te maken hebt met meerdere belemmerende overtuigingen, is het belangrijk om stap voor stap te werken aan het overwinnen ervan. Identificeer de overtuigingen die je het meest tegenhouden en focus op diegene eerst. Gebruik verschillende strategieën, zoals positieve affirmaties, coaching of zelfreflectie, om ze te veranderen. Door geleidelijk aan te werken, kun je positieve veranderingen in je mindset en overtuigingen ervaren.
 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten als ondernemer?

  Het vergroten van je zelfvertrouwen als ondernemer vereist consistent werk aan jezelf. Focus op je successen en prestaties, hoe klein ze ook zijn. Leer van eventuele fouten en zie ze als groeikansen. Investeer in jezelf door middel van training, netwerken en persoonlijke ontwikkeling. Bouw een ondersteunend netwerk om je heen en omring jezelf met positieve invloeden. Door je vaardigheden en kennis te vergroten, zul je meer vertrouwen hebben in je ondernemersreis.

 • Zijn er succesverhalen van ondernemers die met weinig startkapitaal begonnen zijn?

  Absoluut! Er zijn talloze succesverhalen van ondernemers die met weinig startkapitaal zijn begonnen en uiteindelijk succesvolle bedrijven hebben opgebouwd. Denk aan bedrijven als Airbnb, Apple en Google, die allemaal klein begonnen zijn en uitgegroeid zijn tot grote ondernemingen. Jij hoeft echter niet de nieuwe Google te worden. Het sleutelwoord hier is creativiteit. Begin klein en bouw stap voor stap op. Door hulp te vragen bij het opzetten van jouw diensten en het vragen van de juiste prijzen kun je bijvoorbeeld al snel een bedrijf creëren dat winstgevend is.

 • Hoe kan ik efficiënter omgaan met mijn tijd als ondernemer?

  Effectief tijdbeheer is essentieel voor het maximaliseren van je productiviteit als ondernemer. Begin met het stellen van prioriteiten en focus op de belangrijkste taken die waarde toevoegen aan je bedrijf. Maak gebruik van planningstools en technieken zoals time blocking of de Pomodoro-techniek om je tijd effectief te verdelen. Delegeer taken die anderen kunnen uitvoeren en richt je op je kerncompetenties. Vermijd multitasking en creëer tijd voor strategische planning en persoonlijke ontwikkeling. Door bewust om te gaan met je tijd, kun je meer gedaan krijgen en je bedrijf laten groeien.

 • Waar kan ik ondersteuning vinden bij het opbouwen van mijn onderneming?

  Als jij de groei van jouw praktijk goed wilt aanpakken, dan kan ik je aanraden om te starten met de Bloom Academy. Dit is een online omgeving met meer dan 12 online trainingen over onderwerpen zoals ondernemerschap, marketing en het aantrekken van nieuwe klanten. Dit is de beste plek voor therapeuten en coaches die een praktijk willen bouwen waarmee ze een impact kunnen creëren. Je vindt er alles over en kunt je aanmelden via https://bloomsite.nl/academy

Hoe waardevol was dit artikel voor je?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht beoordeelt.

We willen dit artikel zo goed mogelijk maken.

Wat zouden we hieraan kunnen verbeteren?

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer bezoekers, klanten en omzet?!

Ontdek in deze gratis gids hoe jij jouw website winstgevend kunt maken, zodat hij aan de lopende band zorgt voor meer klanten.

You have Successfully Subscribed!