020 24 44 829 info@bloomsite.nl
Home » Artikelen » Zoekmachine Optimalisatie » Gebruik het .webp afbeelding bestandstype om je website supersnel te laden (in plaats van .png en .jpeg)

Gebruik het .webp afbeelding bestandstype om je website supersnel te laden (in plaats van .png en .jpeg)

door | jun 15, 2023 | Zoekmachine Optimalisatie | 0 Reacties

Sinds 2010 bestaat er naast .png .jpeg en .gif afbeeldingstype een nieuw soort ‘next-gen’ afbeeldingtype: .webp-bestanden.

Dit bestandsformaat gaat ervoor zorgen dat jij de laadtijd van jouw website drastisch kunt verlagen!

Het WebP-beeldformaat werd voor het eerst aangekondigd door Google op 30 september 2010. Sindsdien heeft Google het actief ontwikkeld en gepromoot als een efficiëntere en moderne oplossing voor afbeeldingen op het web. Door de jaren heen hebben steeds meer webbrowsers en beeldbewerkingsprogramma’s ondersteuning voor .webp toegevoegd, waardoor het steeds populairder is geworden onder webontwikkelaars en website-eigenaren.

Hoewel het in het begin niet breed werd ondersteund, is het sinds kort een gevestigde indeling die wordt gebruikt om afbeeldingen op het internet te optimaliseren en de laadtijden van webpagina’s te verbeteren.

.webp bestanden zijn speciale afbeeldingen voor websites die kleiner zijn dan andere plaatjes. Ze laden sneller en zien er nog steeds goed uit. Ze werken op moderne browsers, zoals Google Chrome, Firefox en Edge. Ze zijn als toverplaatjes die ervoor zorgen dat je website sneller wordt geladen en er beter uitziet!

Het gebruik van .webp-bestanden op je website heeft verschillende voordelen die het een verstandige keuze maken:

1. Kleinere bestandsgroottes:
.webp-bestanden gebruiken geavanceerde compressietechnieken waardoor ze kleinere bestandsgroottes hebben dan veel andere beeldindelingen, zoals JPEG en PNG. Dit resulteert in snellere laadtijden van webpagina’s, wat de gebruikerservaring verbetert, vooral op apparaten met een langzame internetverbinding of mobiele apparaten

2. Behoud van kwaliteit:
Ondanks de kleinere bestandsgroottes behoudt .webp vaak een betere beeldkwaliteit dan andere sterk gecomprimeerde formaten. Het kan afbeeldingen leveren met minder wazigheden en betere kleurweergave, wat resulteert in scherpere en meer gedetailleerde afbeeldingen.

3. Transparantie en animatie:
.webp ondersteunt transparantie, net als PNG, en kan ook geanimeerde afbeeldingen bevatten, zoals GIF’s. Hierdoor biedt het een veelzijdige oplossing voor verschillende soorten afbeeldingen, van eenvoudige grafische elementen tot complexe illustraties en animaties.

4. Google’s standaard:
.webp is ontwikkeld door Google en wordt sterk ondersteund in Google Chrome, wat een van de meest gebruikte webbrowsers ter wereld is. Andere moderne browsers, zoals Mozilla Firefox, Microsoft Edge en Opera, ondersteunen ook .webp. Door .webp te gebruiken, kun je profiteren van de optimalisaties die deze browsers bieden.

5. Bandbreedtebesparing:
Aangezien .webp-bestanden kleiner zijn, verbruiken ze minder bandbreedte. Dit is vooral gunstig voor websites met veel afbeeldingen of voor websites die veel verkeer hebben, waardoor de hostingkosten beperkt blijven.

Hoewel .webp-bestanden veel voordelen hebben, is het belangrijk om te zorgen voor een goede alternatief voor browsers die .webp niet ondersteunen. Daarvoor kun je bepaalde technieken gebruiken om .webp-bestanden aan te bieden voor compatibele browsers en JPEG of PNG voor oudere browsers die geen .webp ondersteunen. Op die manier kunnen gebruikers van alle browsers een geschikte afbeelding zien.

Binnen Bloomsite maken we gebruik van deze technieken en bieden we de browsers zowel de nieuwe .webp bestanden als de verouderde .png/.jpeg/.gif aan. Hierdoor zal jouw Bloomsite alle afbeeldingen ook oudere browsers nog steeds goed kunnen weergeven!

Daarnaast kopieert en optimaliseert Bloomsite elke afbeelding die je in je website plaatst automatisch naar een .webp bestand, waardoor je zelf geen tijd meer hoeft te steken in het optimaliseren van je afbeelding. Hierdoor zal je Bloomsite automatisch een stuk sneller laden, wat weer positieve gevolgen heeft voor de vindbaarheid op Google en de gebruikerservaring.

Benieuwd naar de overige functies van Bloomsite die je tijd zullen besparen?
Check alle functies op deze pagina >>>

Hoe waardevol was dit artikel voor je?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht beoordeelt.

We willen dit artikel zo goed mogelijk maken.

Wat zouden we hieraan kunnen verbeteren?

Gerelateerde artikelen

3 SEO Game Changers: Alle vragen beantwoord

3 SEO Game Changers: Alle vragen beantwoord

In dit artikel beantwoord ik alle vragen die gesteld zijn in het webinar: “De SEO Game Changers”.
Heb jij dit webinar nog niet gezien, maar wil jij wel de 3 meest effectieven SEO strategieën leren van dit moment? Meld je dan nu aan via dit artikel.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer bezoekers, klanten en omzet?!

Ontdek in deze gratis gids hoe jij jouw website winstgevend kunt maken, zodat hij aan de lopende band zorgt voor meer klanten.

You have Successfully Subscribed!