020 24 44 829 info@bloomsite.nl
Home » Artikelen » Podcasts » Podcast: De kracht van Community

Podcast: De kracht van Community

1 jul 2021

Tim Menting: Projectmanger & Klantsucces

Marguerite Gevers Deynoot

In dit artikel ga ik het hebben over de kracht van een community en over wat we zien gebeuren binnen de community in de challenge die wij met Bloom nu hebben lopen. We organiseren namelijk deze hele week de ‘Meer cliënten in een week’ challenge waarin we met honderden therapeuten, coaches en trainers aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat we binnen 1 week een strategie opzetten om meer cliënten aan te trekken.

In dit artikel neem ik je mee in wat wij zien gebeuren in de besloten Facebookgroep waar deze mensen in zitten. In deze groep doen we onder andere livestreams en kunnen de deelnemers met elkaar in gesprek gaan, uitdagingen en successen delen, vragen stellen, en reacties op elkaar geven.

Daarnaast geef ik je 3 richtlijnen waarmee je aan de slag kunt gaan als zelfstandig ondernemer om ook de voordelen van een community te kunnen opdoen.

Heb jij een onderwerp waar wij in een volgende aflevering over in gesprek zouden moeten gaan, heb je dringende vragen of wil jij jouw verhaal delen in een van de volgende afleveringen? Deel dan hier jouw vraag met ons.

Je kunt deze en alle afleveringen van de Reis van de Ondernemer Podcast altijd terugvinden op Spotify, Google podcast of Apple podcast, dus zorg dat je daar op de volgen knop klikt zodat je geen aflevering mist!

Dit is de derde keer dat we met Bloom deze challenge organiseren en elke keer weer zien we de kracht van een community. Zo zien we dat er bijvoorbeeld op 1 opdracht die we geven honderden mensen reageerden. Net alleen op onze post maar ook op elkaar. Van mensen die elkaar motiveerden, die kritisch waren en die elkaar verder hielpen. En het mooie is dat deze mensen elkaar niet eens kennen, maar wel oprecht met elkaar zijn. Er is een veilige sfeer gecreëerd waar iedereen kan zijn wie die is. Een van de opdrachten die we hebben gegeven heeft daarin erg geholpen. Het posten van een video over jezelf en wat je doet. Voor veel mensen is dit een stap uit de comfortzone, maar op die manier stel je jezelf wel meer open. Dit heeft geholpen om elkaar beter te leren kennen, maar vooral creëerde het meteen een band.

Dit is met name het community gedeelte, maar daarnaast is er ook de challenge waarin we mensen uitdagen om aan de slag te gaan met een bepaalde strategie. We geven een week lang elke dag een livestream waarin we opdrachten delen. In vergelijking werkt dit veel beter dan een passieve online training, waarbij er al iets vooraf is opgenomen. Zo’n training is namelijk heel inhoudelijk op kennis gericht terwijl de challenge meer op de actie gericht is. Daarbij moet je bij de training er zelf vooral veel uithalen, terwijl je in een community gezamenlijk ergens naar toe werkt. Naar een doel waardoor je niet alleen een commitment met jezelf aangaat, maar ook nog met anderen. Je strijd met elkaar om een bepaald resultaat te bereiken en dat werkt goed. Hierdoor wordt er meer resultaat behaald in een korte periode in vergelijking met wanneer iedereen alleen met dezelfde stof aan de gang gaat op zijn eigen eilandje. Daarnaast zorgt het ervoor dat de kans op afhaken wordt verminderd. De mensen die meedoen worden op deze manier gemotiveerd en gaan resultaten behalen die ze anders niet zouden bereiken en dat is de kracht van een community.

In de basis ondernemen de meeste van de coaches, therapeuten en trainers van Bloom in hun eentje en draaien niet alleen de inhoud van de business, maar ook de voor en achterkant van de business. Op een boekhouder na, moeten ze eigenlijk van alle markten thuis zijn. Ze moeten goed zijn in niet alleen de methode die ze toepassen maar ook in marketing, sales, contact met klanten, dag in dag uit mailtjes beantwoorden en tegelijkertijd goed zijn in het wisselen hiervan.

Dit moeten ze allemaal alleen doen, maar de kracht van community zorgt ervoor dat je je niet zo alleen voelt. Dit wordt niet geleerd op de opleiding, maar leer je eigenlijk alleen maar door te doen en door ondersteuning te zoeken bij gelijkgestemden die daarbij kunnen helpen. Het is daarom belangrijk dat je als zelfstandig ondernemer constant bezig bent met groei. Niet alleen van je bedrijf, maar ook persoonlijke groei. Om jezelf constant te onderwijzen in dingen die je nog niet goed kan of nog vreemd zijn voor je.

Arthur en Joas (de oprichters van Bloom) zijn samen begonnen met hun bedrijf en het fijne daaraan, wat zelfstandige missen, is dat je altijd een spiegel hebt. Stel je hebt een idee of je bent een bepaalde training aan het maken voor je marketing of je hebt een campagne bedacht om je dienst in de markt te zetten, dan heb je altijd de mogelijkheid om hierover met elkaar te sparren en feedback te kunnen krijgen vanuit een anders perspectief. Dit is ook een van de uitdagingen waar zelfstandig ondernemers tegenaan lopen. Daarom heb ik 3 richtlijnen waarmee jij aan de slag kunt gaan als zelfstandig ondernemer.

3 richtlijnen waarmee je aan de slag kunt gaan als zelfstandig ondernemer:

1. Vergroot je kennis:

Vergroot je kennis op alle gebieden van het ondernemerschap en dan bedoel ik niet meer specialistische dingen over het werkveld waar jij al in zit, maar juist onderwerpen waar je nog niet zoveel vanaf weet, zoals bijvoorbeeld marketing en hoe maak je jezelf zichtbaar.

Hoe zorg je ervoor dat je door de bomen het bos kunt zien blijven zien in al die dingen die er te doen zijn, zoals het gebruik van social media platformen, adverteren, je website, sales, etc. Een van de manieren is door je aan te sluiten bij een partij die je daarin een goede richting kan geven. Door bijvoorbeeld met een marketing coach aan de slag te gaan om ervoor te zorgen dat je weet welke stappen je kunt zetten om die zichtbaarheid te bereiken en om ervoor te zorgen dat je weet wat precies het doel is.

Zorg er dus voor dat je zelf niet alleen maar gratis Youtube filmpjes gaat kijken en blogs gaat lezen, want dan mis je het concrete deel en het kost je heel veel tijd. Het is dan beter om te investeren in een goede gestructureerde (betaalde) training waarmee je opdrachten gaat maken en je jouw kennis vergroot. Waarbij je met 1 doel aan de slag gaat om vervolgens daar ook je doelen vast te stellen en die ook te gaan bereiken. Het is belangrijk om te beseffen dat jij je bedrijf bent, maar jouw bedrijf is niet alleen jou. Om je een voorbeeld te geven, steeds meer mensen krijgen een aversie tegen Facebook of zijn helemaal niet bezig met social media, omdat ze in hun privéleven daar geen behoefte aan hebben. Terwijl dat juist een gemiste kans is om niet op social media te zitten met je bedrijf.

Op zoek naar een plek om je kennis te vergroten?

Ontdek hoe de Bloom Academy jou een plek geeft om gestructureerd aan jouw praktijk te werken en in contact te komen met gelijkgestemden.

2. Zorg dat je wordt gemotiveerd:

Er zijn dingen binnen je bedrijf die je moet doen omdat het er bij hoort, maar waar je misschien niet perse gelukkig van wordt. Denk bijvoorbeeld aan boekhouden. De meeste mensen besteden het uit, maar sommige doen het zelf. Er zijn echter maar heel weinig ondernemers die hier echt blij van worden, maar dit is wel iets wat je moet doen. Niet alleen omdat je verplicht bent om je belastingaangifte te doen maar ook om er voor te zorgen dat je bedrijf kan bestaan. Dit heeft te maken met het grotere plaatje; wat wil jij bereiken met je bedrijf en wat is daarvoor nodig? Als je namelijk een bedrijf wilt voeren en honderden of misschien wel duizenden mensen per jaar wilt helpen, dan is financien doen 1 onderdeel van dat grotere plaatje. Je moet het doen, anders kun je die mensen niet helpen. En dat marketing en sales stuk is vaak iets wat zzp-ers/eenmanszaken overschatten. Het gevoel dat het niet iets is wat ze moeten doen en meer bedoeld is voor grotere bedrijven. Terwijl dat het heel belangrijk is en de motivatie hiervoor kun je halen uit dat grotere plaatje.

Concrete opdracht:

Een mooie opdracht hiervoor is: bedenk voor jezelf, waarom doe ik wat ik doe en wat is het grotere doel. Bedenk wat het zou kunnen zijn voor over 10 jaar. Waar staat jouw bedrijf voor, wat wil je dat je daarmee kunt gaan doen en welke resultaten wil je dat zowel je bedrijf als de mensen waarmee je werkt gaan bereiken. Schrijf dit voor jezelf op, en houd dit op je bureau erbij. En wanneer je weer zo’n klusje moet doen, wat je niet leuk vindt, kun je dit gebruiken om je te laten motiveren. Als je merkt dat je op bepaalde gebieden niet kunt houden aan je afspraken en je mist een beetje discipline, schrijf je dan in voor challenges. Want daardoor wordt je meegenomen in het enthousiasme en de motivatie van de groep.

Een extra input van motivatie behaal je ook door je op vaste basis aan te sluiten bij groepsactiviteiten. Zo hebben wij bijvoorbeeld binnen onze Bloom Academy 2 keer per maand een live sessie. Een daarvan is een website review, waarin we in 1 uur 3 websites van de deelnemers doornemen waarin je live feedback krijgt. We doen dit in groepsverband, dus iedereen kan meekijken en de tips en feedback die op andermans website worden gegeven meenemen. Maar we hebben daar ook een chat onderdeel bij, waardoor je weer met elkaar in gesprek kan over wat er gebeurd. Doordat je dat elke maand hebt, wordt dat een vast ijkpunt in je agenda en zorgt het ervoor dat je elke maand weer even bedenkt, dat dit het moment is dat je weer even inzichten kunt krijgen over je website en dat je vervolgens er weer mee aan de slag kunt. De andere live sessie is de Mastermind. Hierin behandelen we elke maand een ander onderwerp waarmee je aan de slag gaat. Eerst krijg je een stukje verdieping en daarna ga je in groepjes aan de slag met een concrete opdracht voor jouw praktijk en de praktijken waarmee je in de groepjes zit. Omdat we dit elke maand doen, zorgt het ervoor dat je een stok achter de deur hebt en vaste momenten hebt waarop je aan jouw praktijk kunt werken.

3. Omring je met gelijkgestemden:

de reden dat we onze podcast zijn gestart is omdat we onderwerpen willen bespreken waarvan we weten dat het ook heel herkenbaar is voor anderen ondernemers. Doordat je dat bespreekbaar maakt, krijgen mensen daar inzichten over.

Dat is het doel wat we hebben met de podcast, maar dat is ook wat er in veel fout gebeurt binnen een community. Omdat je daar alles waar je tegenaan loopt binnen het ondernemerschap of je praktijk met andere mensen kunt bespreken die het of al hebben gedaan of in hetzelfde schuitje zitten. Hierdoor heb je niet alleen die spiegel, maar kun je er ook zoveel kennis en ervaring uit halen en krijg je een kijkje in de keuken bij een ander. Wanneer er om je heen mensen zijn die net wat verder in het proces zijn dan jij, dan zijn er onderwerpen waar jij misschien nog niet aan hebt gedacht dat je dat moet gaan doen, maar wanneer je er eenmaal tegenaan loopt weer van hen kan leren hoe je dit het beste kunt aanpakken. Of hier dan al op bent voorbereid. Maar dit is geen must, want ook binnen een groep met mensen op hetzelfde niveau als jij kan dat je ook weer enorm motiveren en inspiratie geven.

De Bloom Academy:

Met betrekking tot het onderwerp, de kracht van een community, hebben we met Bloom nu iets heel moois. We hebben een aanbod voor iets nieuws wat we lanceren, namelijk een lidmaatschap voor de Bloom Academy. Hierin bieden we een heleboel van de onderdelen waarover ik het in dit artikel heb gehad.

In eerste instantie het onderdeel kennis, maar ook het samenzijn, de stok achter de deur hebben en je omringen met gelijkgestemden. Binnen de Bloom Academy krijg je toegang tot alle kennistrainingen die wij hebben gemaakt en die we nog gaan maken. Op dit moment zijn dat 10 online trainingen met uiteen lopende onderwerpen zoals planning, hoe je een goede verkoop pagina moet maken, e-mail marketing, bloggen etc. Met behulp van video’s en opdrachten zorgen we ervoor dat je heel veel kennis krijgt en daar vervolgens mee aan de slag kunt gaan. Daarnaast doen we elke 2 weken een website review en een Mastermind.

Verder doen we elke maand een challenge met verschillende onderwerpen waarin we concreet aan de slag gaan om samen een doel te bereiken. We gaan bijvoorbeeld met de groep een feest actie opzetten voor Kerst of we gaan een monster artikel schrijven, dit is een blogartikel, dat gaat zorgen voor meer vindbaarheid.

Ook krijg je toegang tot de Bloom Community. Een forum met verschillende categorieën om jouw vragen te stellen aan andere leden, maar ook om bijvoorbeeld feedback te vragen op de opdrachten die je hebt gemaakt in de trainingen.

Het belangrijkste onderdeel voor ons is om zoveel mogelijk mensen bij elkaar te brengen om die kracht van de community te creëren. Hoe meer mensen, hoe meer vreugd, maar vooral ook hoe veel betere resultaten. Je kunt het aanbod vinden op bloomsite.nl/academy.

Dus ga dit doen! Vooral voor jezelf en jouw onderneming.

Om nog even samen te vatten wat ik heb behandeld in dit artikel, de volgende onderdelen kwamen aan bod: Waarom het goed werkt om samen te werken, je kennis vergroten en waarom het belangrijk is om dit op een gestructureerde manier te doen. Blijf jezelf motiveren en niet alleen maar door jezelf even toe te spreken maar ook door van verschillende kanten input te krijgen over die motivatie.

De concrete opdracht van dit artikel: schrijf voor jezelf op waar je naartoe werkt en wat je doel is wat ervoor zorgt dat je ook de minder leuke klusjes doet. Sluit je aan bij een groep andere ondernemers of trainers die jou meer kennis kunnen geven en mensen die gelijkgestemd zijn en ervoor kunnen zorgen dat jij een kijkje kunt krijgen bij iemand anders, blijf groeien en als laatste: meld je aan voor de Bloom Academy!

Hoe waardevol was dit artikel voor je?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht beoordeelt.

We willen dit artikel zo goed mogelijk maken.

Wat zouden we hieraan kunnen verbeteren?

Gerelateerde artikelen

Hoe start ik een podcast?

Hoe start ik een podcast?

Het proces van een podcast opzetten gaat in verschillende stappen. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je de eerste stappen zet, waar je op moet letten en wat belangrijke keuzes zijn die jij zal moeten maken zodat ook jij een podcast kunt gaan starten!

Lees meer
Podcast: Geen steun van je partner (of omgeving)

Podcast: Geen steun van je partner (of omgeving)

Jij wilt dolgraag een succesvolle praktijk, maar je partner vindt het maar ingewikkeld en ziet je worstelen. Hij vindt dat je beter een baan kan gaan zoeken. In deze aflevering hebben we het over steun van je partner of omgeving en het ontbreken daarvan en geven we tips om hiermee om te gaan.

Lees meer
Podcast: Een marketingplan voor jouw praktijk

Podcast: Een marketingplan voor jouw praktijk

Op het gebied van marketing is er zoveel wat je kunt doen voor jouw praktijk. Daarom is het niet gek dat je niet precies weet waar te beginnen. In dit artikel laat ik je zien middels een stappenplan, welke eerste stappen jij moet zetten bij het opstarten van jouw praktijk op het moment dat je aan de slag wilt gaan met je marketing.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 stappen meer bezoekers, klanten en omzet?!

Ontdek in deze gratis gids hoe jij jouw website winstgevend kunt maken, zodat hij aan de lopende band zorgt voor meer klanten.

You have Successfully Subscribed!