Zoekmachine Optimalisatie

Nieuwe rapporten over video-indexering van Google Search Console

Nieuwe rapporten over video-indexering van Google Search Console

8 aug 2023

In de zomer van 2022 heeft Google een nieuwe functie toegevoegd aan de Google Search Console: het rapport voor video-indexering. Hiermee kun je in de gaten houden hoeveel pagina’s Google heeft geïndexeerd en gecrawld voor video’s, en nog wat andere interessante gegevens. Dit is echt handig om te begrijpen hoe je video’s presteren op SEO-gebied. Bovendien geeft het rapport je ook tips als er video’s zijn die niet in de zoekresultaten verschijnen.

Waar vind je deze functie? Simpel! Gewoon onder het kopje “Indexeren” in het menu van de Google Search Console vind je ‘Videopagina’s’.

Het video-index-rapport in de Google Search Console

Bovenaan krijg je een overzicht van hoeveel video’s er zijn geïndexeerd en hoeveel pagina’s videogegevens bevatten. Als Google een video nog niet heeft opgepikt, staat er “Geen video geïndexeerd”

Groen betekent dat alles in orde is. Grijs laat zien dat er wat problemen zijn bij het indexeren van je video’s.

In een ideale wereld zouden al je video’s netjes geïndexeerd moeten zijn en onder het groene tabblad moeten vallen. Maar ja, in de praktijk zijn er soms hobbels op de weg die de indexering vertragen.

Laten we eens kijken naar wat je allemaal kunt doen met dit rapport om je video-SEO te verbeteren.

1. Achterhaal welke pagina’s videogegevens hebben

Om erachter te komen op welke pagina’s Google video’s heeft geïndexeerd, hoef je alleen maar te klikken op de link “Gegevens over geïndexeerde videopagina’s bekijken” onder de grote grafiek.

Een videopagina is een pagina waarop een video is geïndexeerd. Een videolink is de URL van de videospeler of het bestand op het hostingplatform.

Je krijgt dan een overzichtelijke tabel te zien met de pagina’s waarop video’s zijn gevonden, inclusief de URL van de videospeler of het bestand dat aan die pagina is gekoppeld (meestal een link naar een plek op je videoplatform). Ook zie je wanneer de video voor het laatst is gecrawld. Dit is handig om te weten hoe up-to-date de informatie in de Google-index is.

2. Begrijp welke gegevens Google gebruikt voor video-weergave in de Video Zoekresultaten

Als je op een van de resultaten in de tabel klikt, krijg je een gedetailleerd rapport op paginaniveau te zien. Hierin wordt aangegeven welke URL’s door Googlebot worden herkend als videobestanden, samen met de methode die wordt gebruikt om ze te vinden. Meestal gebeurt dit via HTML-tags, Open Graph-gegevens of Schema.org-markeringen.

Je ziet ook waar Google de thumbnail vandaan haalt die bij elke video wordt getoond. Meestal gebeurt dit via Open Graph- of Schema.org-gegevens (aangeduid als “gestructureerde data”).

Daarnaast wordt in het rapport ook “Videoplaatsing” vermeld. Dit kan twee dingen betekenen: Google beschouwt de video als een belangrijk onderdeel van de pagina of als aanvullende content. Maar maak je niet te druk om deze classificatie. Tenzij een pagina alleen bestaat uit een losse video-embed en een titel, zal Google je video’s meestal als “aanvullende content” beschouwen.

In sommige gevallen kunnen er meerdere URL’s zijn voor dezelfde video. Dit kan te maken hebben met fallbacks en verschillende manieren om video’s weer te geven. Zolang elke URL naar dezelfde video leidt, is er geen probleem. Als er echter inconsistenties zijn, kan dit verklaren waarom een video niet consistent in de zoekresultaten verschijnt.

3. Ontdek duplicaten in de video-index

Als je de gegevens uit het rapport voor geïndexeerde video’s exporteert, kun je ze eenvoudig in Excel of Google Spreadsheets importeren. Hiermee kun je analyseren of er pagina’s zijn die dubbel zijn geïndexeerd voor dezelfde video. Het is het handigst om te kijken naar de “Videolink” kolom. Goed om te weten: dubbele vermeldingen van video’s op verschillende pagina’s zijn niet per se een probleem. Er zijn situaties waarin dezelfde video op meerdere plekken nuttig is, zoals op een blogpost, een productpagina en een pagina met een galerij van video’s.

Houd echter in gedachten dat je niet langer controle hebt over welke pagina Google kiest om te rangschikken voor een bepaalde zoekopdracht waarbij de video relevant is. Dit kan soms problemen opleveren, zoals het sturen van gebruikers naar een pagina met een galerij van video’s in plaats van een productpagina.

Dit analytische werk kan ook licht werpen op mogelijke canonieke problemen, bijvoorbeeld met trackingparameters die Google niet herkent als duplicaatinhoud.

4. Onderzoek problemen met video-indexering

Onder het hoofdrapport vind je een tabel getiteld “Waarom video’s op pagina’s niet worden geïndexeerd”. Hier worden problemen weergegeven die Google is tegengekomen bij het indexeren van video’s op je website. Deze tabel bevat gedetailleerde informatie over de pagina’s waarop deze problemen zijn aangetroffen.

Sommige problemen spreken voor zich, maar andere kunnen wijzen op bredere kwesties met de manier waarop video’s zijn geïmplementeerd.

De meest voorkomende problemen bij video-indexering

Laten we eens kijken naar de meest gangbare problemen die je kunt tegenkomen en hoe je ze kunt oplossen.

1. Google kon de belangrijkste video op de pagina niet bepalen.

Dit is veruit het meestvoorkomende probleem dat je zult tegenkomen bij het indexeren van video’s. Helaas omvat dit verschillende situaties in plaats van alleen “belangrijkheid”.

Soms betekent het eenvoudigweg dat Google een video op de pagina heeft gevonden, maar heeft vastgesteld dat deze te ver naar beneden staat. Of dat de video te weinig impact heeft in vergelijking met de pagina om te worden opgenomen in de zoekresultaten voor video’s. Als dit het geval is, kun je dit oplossen door de positie en grootte van de video aan te passen, zodat deze meer opvalt. Bijvoorbeeld door de video dichter bij de bovenkant van de pagina te plaatsen. Als de video al op een prima plek staat maar verborgen is bij het eerste laden van de pagina met behulp van CSS, kan het aanpassen van deze elementen ook een oplossing zijn.

In andere gevallen kan het een renderprobleem zijn. Als de video JavaScript nodig heeft om te laden, zal Googlebot vaak concluderen dat de video niet voldoende “prominent” is. Dit komt doordat de crawler bij het basis laden van de pagina geen ingebedde videospeler kan vinden. Dit soort problemen komt vaak voor wanneer video’s zijn opgenomen in carrousels of andere dynamische pagina-elementen.

2. Video buiten het kijkvenster.

Dit betekent dat de video niet zichtbaar is zodra de pagina wordt geladen. Google wil dat de video een prominente plek heeft op de pagina en direct zichtbaar is. Verplaats de video zodat de hele video zich in het weergavegebied van de pagina bevindt en zichtbaar is als de pagina wordt geladen.

De video staat in de afbeelding hierboven direct bovenaan de pagina waardoor deze zichtbaar is zodra de pagina laadt. Dit is hoe Google het graag ziet. 

Gebruik de live URL-test om het screenshot te onderzoeken en de pagina te bekijken zoals Google deze ziet.

3. Onbekend videoformaat.

Deze fout betekent dat er een probleem is met de URL die het videobestand of de videospeler aangeeft in je Schema.org- of OpenGraph-markeringen. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is wanneer OpenGraph een URL aanmaakt die is gemarkeerd als “video”. Hierdoor wordt een verwijzing naar een videobestand gemaakt die nu leidt naar de URL van de pagina in plaats van naar het mediabestand.

4. Video niet gevonden op hostservice.

Deze fout komt vaak voor bij YouTube-embeds, waarbij de video is verwijderd of als privé is gemarkeerd. Een andere mogelijke reden kan zijn dat in de embed code niet is vermeld wat de host is, waardoor Google niet het bronbestand kan vinden. Als je deze foutmelding ziet, is de video waarnaar je verwijst hoogstwaarschijnlijk weggehaald of klopt de embedcode dus niet.

De oplossing?
Is jouw video inderdaad verwijderd? Upload deze dan opnieuw en plaats de nieuwe video via de embed code in de site.
Wanneer je video op prive staat, vind je dit door in te loggen op je YouTube account en naar de video te gaan. Zet deze vervolgens op ‘openbaar’ en plaats de embed code opnieuw op je website.
Geen van bovenstaande situaties? Ga in jouw YouTube account naar de video en zet de embed code opnieuw in je websitepagina, zodat bezoekers geen foutmelding meer krijgen.

5. Kan video-positie en -grootte niet bepalen.

Dit treedt meestal op wanneer je een lightbox of andere “klik om te laden” functie gebruikt die afhankelijk is van JavaScript. Soms besluiten plugins of tools om het laden van een videospeler uit te stellen totdat een gebruiker op “afspelen” klikt. Dit kan bandbreedte besparen en de laadtijd van de pagina verminderen. Helaas kan Google hierdoor de video’s niet vinden of tonen.

Als je je zorgen maakt over de snelheid van je site en video’s, is de beste oplossing om de videospeler asynchroon te laden.

Samenvattend

Het nieuwe rapport voor video-indexering in de Google Search Console is ontzettend handig. Je krijgt waardevolle inzichten in hoe je video’s presteren op het gebied van SEO. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk wat obstakels tegenkomt. Dus, veel succes met het ontdekken van de nieuwe rapporten!

Als je vragen hebt, laat ze gerust achter in de opmerkingen.