Al na 10 minuten drukte ik snel op de pauzeknop en stuurde elke ouder die ik in mijn telefoonlijst had het volgende door:
“Hi, ik kijk nu The Social Dilemma op Netflix, en ik denk dat het heel waardevol gaat zijn voor je om dit samen met je kids te gaan kijken”
Het vervelende gevoel wat mij in de eerste tien minuten al bekroop, raakte ik helaas niet helemaal kwijt. Dat kan ook eigenlijk helemaal niet, want wat de documentaire laat zien, is een werkelijkheid waar we helaas niet meer omheen kunnen.
Naast dat ik als ouder mijn taak erg serieus nam, door uiteindelijk de documentaire ook met mijn tiener te gaan kijken, wilde ik mij ook graag uitspreken in de functie die ik bekleed bij Websites voor Therapeuten als marketing expert.
Want jeetje, eerlijk is eerlijk, zelfs ik kreeg een bijsmaak in mijn mond bij het woord marketing. Heel even werd ook ik, meegezogen in de visie dat marketing slecht is, dat data iets vies en gevaarlijks is en dat het internet een groot gevaarlijk en onveilig speelveld is voor de consument.
Maar gelukkig raakte ik die vervelende bijsmaak snel weer kwijt toen ik de maandagochtend op kantoor kwam. Zichtbaar mocht ik ervaren hoe fijn het is dat we anno 2020 gebruik kunnen maken van het internet om zo meer therapeuten en coaches te kunnen bereiken. Niet omdat ik hun data wil, niet omdat ik hun stem wil voor de aankomende verkiezingen, niet omdat ik ze wil misleiden om zelf er beter van te worden, maar omdat wij de kennis in huis hebben en therapeuten en coaches daardoor weer mensen kunnen gaan helpen.
Er is niets mis mee om voor de hulp die een ander bij jou krijgt daar geld voor te vragen. Ook jij als therapeut hebt ervoor geleerd, geïnvesteerd en allemaal vanuit dezelfde passie om anderen te helpen.
Nu is het zo dat de tijden zijn veranderd, we adverteren niet meer in de plaatselijke krant, heel veel gebeurt nu online. Zelfs de consults worden vooral online gedaan met alle nieuwe maatregelen.
Het gaat dus niet alleen om de middel, maar om de intentie. En zo is social media in de tijd ook ontstaan, vanuit de intentie om te verbinden. Dat dit zijn doel voorbij is geschoten en dat men daar misbruik van maakt in plaats van gebruik, kan een bittere pil zijn.
Maar ik ben van mening, dat we zelf ook nog een eigen wil hebben, een eigen keuze en dat we het middel kunnen gebruiken om juist mensen te helpen.
Maar hoe doe je dat dan zonder dat je een online reclamebureau wordt? -Hoor ik je denken.
Eigenlijk is dat niet eens zo heel moeilijk en veel makkelijker dan je denkt:
Blijf bij je zelf en blijf bij de waarde van jouw praktijk.
Er wonen zo gemiddeld 17 miljoen mensen in Nederland. Deze 17 miljoen mensen zijn niet allemaal jouw doelgroep. Je hoeft ze dus ook niet allemaal te benaderen en ook zeker niet in jouw eigen mailing lijst te hebben.
Bepaal dus goed wie jou doelgroep daadwerkelijk is. Sta stil wie dat zijn, waar zij tegen aan lopen en wat jij voor hen kan betekenen.
Wanneer je eenmaal weet wie jouw doelgroep is, kun je verder gaan kijken hoe je jouw doelgroep kunt gaan bereiken. En dit doe je, door waarde aan te bieden.
Niet alleen waarde te bieden in wat jij voor hun kunt betekenen, zodra ze bij jou in de praktijk komen, maar waarde waar ze op dat moment wat aan hebben.
In onze trainingen vertellen we vaak waarom het zo belangrijk is om bijvoorbeeld een gratis weggever aan te bieden. Dit is niet alleen om jouw mailing lijst te vergroten, of om data te verzamelen. Dit is, omdat je gelooft dat wat jij doet, ook daadwerkelijk iets is waar de ander wat aan heeft.
En natuurlijk wil je je praktijk laten groeien, en zou je graag willen zien dat je volledig kunt focussen op jouw werk in plaats van de marketing. Want laten we wel wezen, toen jij koos voor jouw pad als therapeute, ging je niet voor een functie als marketeer.
Mij werd altijd vroeger verteld dat hardlopers doodlopers zijn en dat er altijd genoeg is voor iedereen.
Dus stap af van de snelheid om morgen al een praktijk vol te hebben met cliënten en onthoud: er zal altijd een cliënt zijn die jij kan helpen.
Wanneer jij vanuit deze principe en jouw waarde werkt, dan zal “marketing” geen vies woord meer zijn, maar een mooi middel om ons te verbinden.
En voor wat betreft de hoeveelheid schermtijd? Dat hebben we ook in eigen beheer, hieronder lees je een aantal tips om je eigen schermtijd te reduceren.
• Zet notificaties uit van je telefoon.
• Op veel telefoons heb je tegenwoordig de functie: “niet storen”, gebruik deze. Zodoende licht je telefoon ook niet steeds op en kun jij je gewoon op je taak richten.
• Je kunt tegenwoordig ook tijdslimieten instellen, dit kan zelfs per app. Zo heb ik mijn tijdslimiet standaard staan op: 21.30 tot 08.00 uur. Dit zijn de tijden, dat ik niet gestoord kan worden door mijn telefoon.
• Bij elke telefoon kun je nu zien wat jouw gemiddelde schermtijd is per dag en per week. Ga met jezelf de uitdaging aan om deze per week te verlagen. Dit kun je ook met het hele gezin doen. Leuk voor aan de eettafel op de zondagen.
• Weet je nog hoe makkelijk het was, dat elke website of bedrijf nu een eigen app had? Waardoor jouw telefoon ondertussen een bibliotheek is geworden van “handige” apps. En je dus nog vaker op je telefoon zit. Wis de apps die je ook gewoon makkelijk achter je laptop kunt doen. Bijvoorbeeld: AH bestellen, doe dat lekker op de pc.
• Ontvolg de mensen die je persoonlijk kent. Dit klinkt natuurlijk apart, maar door je vrienden en familie elke dag te “zien” ben je minder geneigd te vragen hoe het gaat. Of überhaupt met elkaar af te spreken en bij te kletsen.