Bloggen

Hoe krijg ik inspiratie voor mijn blog

Hoe krijg ik inspiratie voor mijn blog

23 apr 2021

Marguerite Gevers Deynoot

Ken je dat, dat je met goede moed achter je bureau zit, kopje koffie erbij en een leeg blad voor je neus. Klaar om je ochtend te gaan besteden aan het schrijven van een nieuwe blog, maar dan… zijn je gedachten net zo leeg als het blad dat je voor je ziet. Je vraagt je af, hoe dan nu verder?

Het schrijven van blogartikelen is in deze tijd nog steeds van groot belang. Het delen van blog artikelen op jouw website helpt namelijk om vertrouwen op te bouwen met jouw potentiële cliënten. Doordat je met de kennis die je deelt al klachten kunt gaan verlichten, zullen de bezoekers van jouw website blij zijn met wat je ze te bieden hebt. Met jouw artikelen kun jij dus mensen gaan helpen en zorg jij ervoor dat je meer gezien gaat worden als een expert in wat jij doet. Daarnaast is het schrijven van blogs een goede manier om beter vindbaar te worden op Google, omdat Google veelal gebruikt wordt door bezoekers om antwoorden te zoeken voor de vragen die ze hebben. Ook kun je de content delen op bijvoorbeeld social media, wat er voor zorgt dat het de moeite waard is om jou te volgen.

Zo, nu ik je weer even over het belang van blog artikelen heb bijgepraat, ga ik je een handje helpen om voorbij dit punt te komen van inspiratieloosheid. Ik heb wat onderzoek gedaan naar welke tools en stappen het voor jou makkelijker kunnen maken om onderwerpen te bedenken voor jouw volgende blog.

In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer inspiratie krijgt voor het schrijven van je blogs, waarin ik de volgende punten ga behandelen:

1. Gebruik gerelateerde zoekopdrachten van Google voor inspiratie.
2. Formuleer de problemen je van cliënten.
3. Gebruik als inspiratiebron ideeën van al gepubliceerde boeken.
4. Stel een redactionele kalender op.
5. Gebruik Google Analytics voor inspiratie.

Wil je hier meer over weten? Lees dan verder.

Tip 1: Gebruik gerelateerde zoekopdrachten van Google voor inspiratie.

Gerelateerde zoekopdrachten zijn zoeksuggesties die Google geeft om je te helpen zoeken op gerelateerde termen. Je vind de gerelateerde zoekopdrachten onderin de zoekresultaten. Google komt vanzelf met suggesties wanneer je op een term zoekt, die dan gerelateerd zijn aan het onderwerp waarop je zoekt.

Hierbij heb ik een simpele opdracht voor je: Ga eens voor jezelf een brainstorm sessie doen over waar jouw cliënt allemaal vragen over zou kunnen stellen en vul dit vervolgens in op Google. Vanuit de statistieken van Google wordt er vervolgens laten zien op welke termen het meest gezocht wordt door mensen op het internet. Deze termen kunnen dan relevant voor jou zijn, gezien andere hiernaar zoeken.

Tip 2: Formuleer de problemen van je cliënten.

Wanneer je de problemen van je cliënten formuleert en hierbij een lijst met vragen maakt van je cliënten die gesteld zouden kunnen worden, dan kan elke vraag in principe een blog onderwerp zijn. Je hoeft dan in je blog alleen nog maar te antwoorden.

Tip 3: Gebruik als inspiratiebron onderwerpen van al gepubliceerde boeken.

Ga een keer naar een online boekenwinkel als Bol.com, Amazon.com of Boekenwereld.com en zoek naar een aantal bestsellers die betrekking hebben op jouw onderwerp of bijvoorbeeld de diensten die jij biedt. Je kunt op deze websites vaak de inhoudsopgave inzien. Door de inhoudsopgave van een boek door te lezen levert dit vaak al meerdere onderwerpen op of in ieder geval inspiratie voor een nieuwe blog.

Tip 4: Stel een redactionele kalender op.

Op het moment dat je gaat zitten om een nieuwe blogpost te schrijven, ben je eigenlijk al te laat met het bedenken van een onderwerp. De creatieve flow waarmee je onderwerpen verzint, is namelijk heel anders dan die waarmee je schrijft.

Bepaal daarom de regelmaat waarmee je wilt bloggen en schrijf je verschijningsdata voor de komende drie tot zes maanden op. Zet achter elke datum een categorie waarover je blog moet gaan. Het voordeel is dat je al weken vantevoren weet waarover je gaat schrijven, zodat je telkens wanneer je een interessante bron tegenkomt, je deze gelijk kunt bewaren. Bijvoorbeeld in Evernote of een Google doc. Tegen de tijd dat je gaat schrijven, is een deel van je research al gedaan. En dat scheelt je een hoop tijd. Je zult zien dat het dan eenvoudiger wordt om onderwerpen te verzinnen.

Tip 5: Gebruik Google Analytics voor inspiratie.

Het programma Google Analytics is bedoeld om naar je statistieken te kijken. Om te kijken hoeveel bezoekers je had en waar deze vandaan kwamen. Maar daarnaast kun je ook de meest gebruikte zoekwoorden zien en de websites waar de meeste bezoekers op jouw blog vandaan komen.

Met deze gegevens kun je hiermee bij de inhoud van jouw blogs bekijken welke pagina’s het meest bekeken zijn door jouw bezoekers. Het kan zijn dat dit een pagina is waarvan je helemaal niet wist dat deze zo populair was. Zo kun je weten wat je lezers leuk vinden en hier eventueel nog dieper op ingaan.

Daarnaast kun je ook zien hoe lang bezoekers op welke pagina’s of bij welke zoekwoorden blijven. Als ze 10 minuten lang op een en dezelfde pagina geweest zijn, dan moet het wel een goed stuk geweest zijn en kun je er verder op ingaan.

Hopelijk geven deze tips je wat meer houvast. Als laatste wil ik je meegeven er niet te hard over na te denken. Wat voor jou als iets bekends klinkt, kan namelijk voor een ander juist misschien een nieuwe wereld openen. Het hoeft daarbij ook niet altijd om hele exclusieve tips te gaan, soms kan een oplossing voor een probleem vanuit een ander perspectief benaderen zorgen voor geheel nieuwe inzichten en die wil je graag met je lezers delen.

Ik wens je veel succes met het schrijven van jouw nieuwe blog!

Delen
Gepubliceerd door:
Arthur Jansen