020 24 44 829 info@bloomsite.nl

Een TXT-record, wat staat voor “Text Record,” is een type DNS-record dat tekstuele informatie bevat die is gekoppeld aan een specifieke domeinnaam. Deze tekstuele informatie kan variëren van vrij eenvoudige teksten tot complexe gegevens, en het doel van een TXT-record is om contextuele of verificatie-informatie aan een domein toe te voegen.

TXT-records hebben verschillende toepassingen, waaronder:

  1. SPF (Sender Policy Framework): Een veelvoorkomend gebruik van TXT-records is het instellen van SPF-records. SPF is een e-mailverificatietechniek die helpt bij het voorkomen van e-mailspoofing en phishing-aanvallen door te verifiëren welke servers gemachtigd zijn om e-mails namens een bepaald domein te verzenden. Het SPF-record bevat informatie over toegestane verzendende servers voor dat domein.
  2. DKIM (DomainKeys Identified Mail): DKIM is een andere e-mailverificatietechniek waarbij een digitale handtekening wordt toegevoegd aan uitgaande e-mails om hun authenticiteit te verifiëren. Het publieke deel van de DKIM-sleutel kan in een TXT-record worden opgenomen.
  3. DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance): DMARC is een e-mailverificatiestandaard die SPF- en DKIM-records kan gebruiken. Het DMARC-record bevat beleidsinstructies en rapportagegegevens voor e-mailverificatie.
  4. Instructies voor domeinvalidatie: Soms worden TXT-records gebruikt voor domeinvalidatie of verificatie bij externe diensten, zoals Google Workspace (voorheen G Suite) of Office 365, om de eigendom van een domein te verifiëren.
  5. Algemene informatie: TXT-records kunnen ook worden gebruikt om algemene tekstuele informatie aan een domein toe te voegen. Dit kan variëren van een eenvoudige beschrijving tot technische details over het domein.

Een TXT-record bestaat uit een naam, een time-to-live (TTL)-waarde, het type record (TXT), en de tekstuele inhoud die in aanhalingstekens wordt geplaatst. Hier is een voorbeeld van hoe een TXT-record eruit kan zien:

example.com. IN TXT “Dit is een voorbeeld TXT-record.

Let op dat de exacte syntax en vereisten voor het maken van TXT-records kunnen variëren, afhankelijk van de DNS-beheerinterface of DNS-service die je gebruikt. Het aanmaken en configureren van TXT-records wordt meestal gedaan via het DNS-beheerpaneel van je domeinregistrar of DNS-hostingprovider.

In 5 stappen meer bezoekers, klanten en omzet?!

Ontdek in deze gratis gids hoe jij jouw website winstgevend kunt maken, zodat hij aan de lopende band zorgt voor meer klanten.

You have Successfully Subscribed!