020 24 44 829 info@bloomsite.nl

Een MX-record, wat staat voor “Mail Exchange Record,” is een type DNS-record dat wordt gebruikt om de e-mailrouting voor een specifiek domein te beheren. Het MX-record geeft aan welke mailserver(s) verantwoordelijk zijn voor het ontvangen en afleveren van e-mailberichten die naar e-mailadressen binnen dat domein zijn gestuurd. Het is een essentieel onderdeel van het e-mailsysteem en zorgt ervoor dat e-mail correct wordt afgeleverd.

Hier is hoe een MX-record typisch werkt:

  1. Domeinnaaminvoer: Iemand stuurt een e-mail naar een adres binnen een specifiek domein, bijvoorbeeld “user@example.com.”
  2. DNS-query: De e-mailserver van de afzender (de server die de e-mail verzendt) voert een DNS-query uit om het MX-record voor “example.com” op te halen.
  3. MX-record: Het MX-record voor “example.com” bevat informatie over de mailserver(s) die verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van e-mail voor dit domein. Het bevat de naam van de mailserver(s) en een prioriteit.
  4. Prioriteit: Het MX-record heeft een numerieke prioriteitstoewijzing. Als er meerdere MX-records zijn voor een domein, bepaalt de prioriteit welke mailserver als eerste wordt geprobeerd voor aflevering. Lagere getallen hebben een hogere prioriteit. Als er meerdere mailserver-records zijn met dezelfde prioriteit, worden ze willekeurig gekozen.
  5. E-mailaflevering: De e-mailserver van de afzender gebruikt het verkregen MX-record om de e-mail naar de juiste ontvangende mailserver te sturen. De ontvangende mailserver neemt de e-mail aan en plaatst deze in de mailbox van de bestemmeling.

MX-records kunnen ook meerdere niveaus van prioriteit hebben, waardoor je een fallback-systeem kunt instellen. Als de mailserver met de hoogste prioriteit niet beschikbaar is, probeert de e-mailserver van de afzender de mailserver(s) met de volgende hoogste prioriteit.

Het instellen van MX-records is cruciaal voor de goede werking van het e-mailsysteem van een domein. Beheerders kunnen MX-records configureren om e-mail naar interne of externe maildiensten te routeren, afhankelijk van de vereisten van de organisatie. Het correct configureren van MX-records zorgt ervoor dat e-mailberichten worden afgeleverd bij de juiste bestemming en speelt een belangrijke rol in e-mailbeveiliging, zoals het voorkomen van spam en phishing-aanvallen.

In 5 stappen meer bezoekers, klanten en omzet?!

Ontdek in deze gratis gids hoe jij jouw website winstgevend kunt maken, zodat hij aan de lopende band zorgt voor meer klanten.

You have Successfully Subscribed!