020 24 44 829 info@bloomsite.nl

Een DNS-client, ook bekend als een DNS-resolver of een DNS-queryclient, is software of een functie in een computer, smartphone, router of ander netwerkapparaat dat verantwoordelijk is voor het indienen van DNS (Domain Name System) -query’s om de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen te verkrijgen. In wezen is een DNS-client degene die een verzoek doet aan DNS-servers om de numerieke IP-adressen te verkrijgen die zijn gekoppeld aan de domeinnamen die gebruikers in hun webbrowsers of andere netwerktoepassingen invoeren.

Hier is hoe een DNS-client typisch werkt:

  1. Een gebruiker voert een domeinnaam in (bijvoorbeeld “www.example.com”) in de adresbalk van een webbrowser in.
  2. De webbrowser fungeert als een DNS-client en stuurt een DNS-query naar een DNS-resolver, die vaak is geconfigureerd op het apparaat of het netwerk.
  3. De DNS-client vraagt de DNS-resolver om het bijbehorende IP-adres voor de opgegeven domeinnaam op te halen.
  4. De DNS-resolver neemt de verantwoordelijkheid voor het vinden van het IP-adres voor de opgegeven domeinnaam. Het kan hiervoor zijn lokale cache raadplegen, en als het IP-adres daar niet wordt gevonden, begint het het DNS-vertalingsproces zoals beschreven in mijn vorige antwoord.
  5. Zodra de DNS-resolver het IP-adres heeft ontvangen van de authoritative DNS-server voor de opgegeven domeinnaam, stuurt het deze informatie terug naar de DNS-client.
  6. De DNS-client ontvangt het IP-adres en kan nu de aanvraag voor de opgegeven domeinnaam naar de juiste IP-bestemming sturen.
  7. De webbrowser maakt nu verbinding met de webserver met behulp van het verkregen IP-adres en haalt de gevraagde webpagina op om weer te geven aan de gebruiker.

Kortom, een DNS-client is verantwoordelijk voor het initiëren van DNS-query’s en het verkrijgen van de vereiste IP-adressen om internetdiensten, zoals het openen van websites of het verzenden van e-mails, mogelijk te maken. Het fungeert als een tussenpersoon tussen de gebruiker en de DNS-infrastructuur, waardoor het mogelijk is om domeinnamen te gebruiken in plaats van het handmatig invoeren van IP-adressen om online bronnen te vinden.

In 5 stappen meer bezoekers, klanten en omzet?!

Ontdek in deze gratis gids hoe jij jouw website winstgevend kunt maken, zodat hij aan de lopende band zorgt voor meer klanten.

You have Successfully Subscribed!