020 24 44 829 info@bloomsite.nl

DMARC staat voor “Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance.” Het is een e-mailbeveiligingsprotocol dat is ontworpen om de authenticatie van e-mails te verbeteren, de afzender van e-mails te valideren en de ontvangers te beschermen tegen phishing en e-mailspoofing. DMARC voegt een extra laag beveiliging toe aan e-mailcommunicatie door het gebruik van SPF (Sender Policy Framework) en DKIM (DomainKeys Identified Mail) te valideren en te controleren of e-mails van legitieme bronnen komen.

Hier is hoe DMARC doorgaans werkt:

  1. Authenticatieprotocollen: DMARC bouwt voort op SPF en DKIM. Het vereist dat de verzendende e-mailserver SPF- en DKIM-handtekeningen aan e-mails toevoegt en controleert.
  2. Publicatie van DMARC-record: De eigenaar van het domein publiceert een DMARC-record in de DNS-instellingen van het domein. Dit record bevat instructies voor hoe ontvangers met e-mails van dat domein moeten omgaan.
  3. Verificatie: Wanneer een ontvangende e-mailserver een e-mail van een domein ontvangt dat DMARC heeft geïmplementeerd, controleert deze het DMARC-record in de DNS om te zien welk beleid moet worden gevolgd.
  4. Beleid: Het DMARC-record bevat beleidsinstructies zoals “p=reject” (afwijzen), “p=quarantine” (in quarantaine plaatsen) of “p=none” (geen actie ondernemen). Dit beleid bepaalt wat de ontvangende server moet doen als de e-mail niet aan de DMARC-normen voldoet.
  5. Rapportage: DMARC vereist dat ontvangende servers rapporten genereren en naar de eigenaar van het verzendende domein sturen. Deze rapporten bevatten informatie over e-mails die wel of niet aan de DMARC-standaarden voldoen.
  6. Actie: Afhankelijk van het beleid in het DMARC-record, kan de ontvangende server acties ondernemen zoals het accepteren, afwijzen, in quarantaine plaatsen of markeren van e-mails. Als een e-mail niet voldoet aan de DMARC-richtlijnen, kan deze als onveilig worden beschouwd en worden geblokkeerd of gemarkeerd als spam.

De voordelen van DMARC zijn onder meer:

– Phishingpreventie: DMARC helpt phishing- en spoofingaanvallen te verminderen door de identiteit van de afzender te valideren.
– Verbeterde e-mailleverbaarheid: DMARC kan de e-mailleverbaarheid verbeteren door legitieme e-mails te verifiëren, wat kan helpen voorkomen dat e-mails als spam worden gemarkeerd.
– Rapportage en monitoring: DMARC biedt uitgebreide rapportage, waardoor organisaties inzicht krijgen in e-mailverkeer en mogelijke beveiligingsproblemen kunnen identificeren.

Het implementeren van DMARC vereist enige configuratie en monitoring, maar het kan aanzienlijk bijdragen aan de beveiliging en betrouwbaarheid van e-mailverkeer voor organisaties en domeineigenaren.

In 5 stappen meer bezoekers, klanten en omzet?!

Ontdek in deze gratis gids hoe jij jouw website winstgevend kunt maken, zodat hij aan de lopende band zorgt voor meer klanten.

You have Successfully Subscribed!