Keywords zijn veelgebruikte zoektermen die relevant zijn voor het onderwerp van jouw artikel, waarmee je de vindbaarheid van jouw pagina verhoogt.
Keywords bepalen de harde kern van jouw webpagina voor zoekmachines, waardoor ze zoekresultaten beter kunnen filteren. Je wilt natuurlijk gevonden worden op Google door jouw gewenste doelgroep. Hoe pak je dat aan? Met de juiste keywords!
Wanneer iemand op zoek gaat op internet met een vraag, dan zijn Keywords de termen die ingetypt worden in het zoekvenster van de zoekmachine. Je wilt dan ook dezelfde woorden gebruiken als jouw gewenste doelgroep, zodat juist zij tijdens hun zoektocht jouw website bovenaan in hun resultaten krijgen. De kunst is dus om jouw dienst of therapie te beschrijven met de woorden die jouw doelgroep zou kiezen, en niet perse de woorden die jij zelf gebruikt.
Keywords die je gebruikt op jouw webpagina dienen niet alleen het onderwerp van jouw artikel te beschrijven. Uiteindelijk richt je keywords zowel aan jouw lezers als aan de bots die jouw pagina scannen op waardevolle content. Dit betekent dat het belangrijk is om rekening te houden met bepaalde technieken voor zoekmachine optimalisatie.
Je kunt verschillende tools, zoals Google Search Console, gebruiken voor het onderzoeken welke keywords populair zijn. Idealiter gebruik je 5 – 10 keywords die specifiek gerelateerd zijn aan het onderwerp van jouw artikel. Wees consistent in het gebruik van keywords op jouw pagina, daarmee verhoog je de kans op een hogere ranking bij zoekmachines.
Wanneer jij meerdere van dezelfde keywords verspreid over jouw website gebruikt zal Google dit herkennen. Blijkbaar is er veel informatie op jouw website te vinden over dit onderwerp, en dat betekent een hogere ranking in de zoekresultaten.
Soms zie je ook losse keywords onderaan een pagina (tags). Hoewel deze strategie ook toegepast kan worden om de vindbaarheid van jouw pagina te verhogen brengt het wel een gevaar met zich mee, genaamd โkeyword spammingโ. Wanneer je (te)veel keywords onderaan de pagina verzameld, om maar op zoveel mogelijk termen gevonden te worden, zal Google je afstraffen door jouw website een lagere ranking te geven.
Keywords mogen dan handig zijn, maar er gaat uiteindelijk niets boven een relevant artikel met waardevolle inhoud.